07.03.2024

ФОП групи 1 потрібен найманий працівник

ФОП групи 1 орендує приміщення під ательє, у якому надає послуги з виготовлення та ремонту швейних виробів. Обсяги замовлень зросли, тож потрібна помічниця в роботі. Як можна зробити так, щоб помічниця працювала у тому ж приміщенні та при цьому ФОП групи 1 не злетів зі спрощенки і не мав якихось інших проблем, пов’язаних із залученням до надання цих послуг ще однієї особи?

Умови ФОП групи 1: швейні послуги можна, а найманців — не можна

Спочатку нагадаємо деякі нормативні моменти.

Дійсно, п. 291.7 ПКУ серед побутових послуг населенню, які мають право надавати ФОП груп 1 та 2 ЄП, зазначені і виготовлення швейних виробів (за індивідуальним замовленням), і послуги з ремонту одягу та побутових текстильних виробів.

Водночас відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ПКУ працювати на групі 1 спрощеної системи оподаткування мають право ФОП, які не використовують працю найманих осіб (!) та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять госпдіяльність з надання побутових послуг населенню.

Тож просто прийняти помічницю на роботу наш ФОП не може, інакше він згідно з п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ «злетить» зі спрощенки з місяця, наступного за періодом (тобто роком), у якому буде прийнято на роботу першого найманого працівника.

Тому давайте подивимось, які альтернативні варіанти може використовувати наш ФОП для співпраці з цією помічницею. І які ці варіанти мають переваги та/або недоліки.