28.03.2024

Гуманітарна допомога в інвалюті: як обліковувати неприбутківцю?

Благодійна організація отримала від благодійника безповоротну цільову фінансову допомогу у формі валютних цінностей. Як цю гуманітарну допомогу відобразити у бухгалтерському обліку такої неприбуткової організації? Давайте з цим докладно розберемося.

Гуманітарна допомога — це...

Гуманітарною допомогою п. 2 ст. 1 Закону № 1192* визначає цільову адресну безоплатну допомогу у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомогу у вигляді виконання робіт, надання послуг. Надавати таку допомогу з мотивів гуманності можуть як іноземні, так і вітчизняні юридичні та фізичні особи — донори.

* Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 № 1192-XIV.

До складу отримувачів гуманітарної допомоги входять, зокрема, благодійні організації, утворені у порядку, визначеному Законом № 5073* (п.п. «ґ» п. 5 ст. 1 Закону № 1192). Набувачі гуманітарної допомоги — це фізичні та юридичні особи, які потребують допомоги і яким вона безпосередньо надається (п. 6 ст. 1 Закону № 1192).

* Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Своєю чергою благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів (набувачів благодійної допомоги — зокрема, неприбуткових організацій) для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до Закону № 5073 (ч. 1 ст. 6 Закону № 5073). А

цільову допомогу у формі валютних цінностей, яка має бути використана бенефіціаром протягом строку, визначеного благодійником, вважають благодійним грантом