28.03.2024

Пальне, алкоголь, тютюнові: блокування податкових накладних

Наші читачі періодично стикаються з незрозумілим блокуванням податкових накладних (ПН), в номенклатурі яких присутні підакцизні товари (пальне, алкогольні напої, тютюнові вироби). Подеколи такі дії фіскалів взагалі зупиняють господарську діяльність платників ПДВ… Які причини такого блокування ПН та чи можна його уникати? А якщо це вже трапилось, як убезпечитися на майбутнє?

«Корінь зла» — критерії

Ці проблеми, на жаль, із довжелезною «бородою», але фіскали разом із КМУ та Мінфіном їх так досі й не вирішили. Мабуть, не надто їм хочеться… ☹

Нагадуємо читачам, що Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165 (далі — Порядок № 1165) містить у додатку 3 Критерії ризиковості здійснення операцій. А при відповідності хоча б одному з таких критеріїв відправлені на реєстрацію ПН (РК) платником, який не має позитивної податкової історії, будуть заблоковані (п. 7 Порядку № 1165).

Тож коренем зла у цих проблемах, що спіткають на практиці платників ПДВ, які мають справи з підакцизними товарами, є критерії ризиковості операцій 2 та 3.

За критерієм 2 «без ліцензії». За цим критерієм блокують ПН (РК) у разі відсутності (анулювання, зупинення) ліцензій на виробництво і оптову торгівлю підакцизними товарами (продукцією), визначеними пп. 215.3.1 (спирт та алкогольні напої, у т. ч. пиво) і 215.3.2 (тютюнові вироби, у т. ч. ТВЕН)* ПКУ, стосовно товарів, зазначених платником податку в ПН/РК, поданих для реєстрації в ЄРПН. У критерії ще згадані ліцензії на імпорт та експорт таких товарів, але це — явний «атавізм», бо таких ліцензій вже давно не існує!..