22.08.2011

Навігатор по номерах

Довідкова інформація

Навігатор по номерах

 

Перш за все зазначимо, що підприємці на загальній системі оподаткування вже ставали «героями» публікацій на сторінках нашого видання.

Детально з нововведеннями, які пов'язані з прийняттям ПК і стосуються ФОП-загальносистемників, ми знайомили читачів у статті «Приватний підприємець на загальній системі оподаткування» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 2, с. 47.

Крім того, оглядово інформували про запровадження наказом № 1025 нової форми Книги обліку доходів і витрат ФОП і Порядку її заповнення (див. коментар В. Мірошниченко // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 3, с. 12).

Окрему статтю («Контрагент — приватний підприємець» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 11, с. 61) було присвячено питанням підтвердження ФОП-загальносистемником здійснюваних видів діяльності для цілей неутримання податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).

У тематичному номері («Податок на доходи фізичних осіб» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 14, с. 25 — 26) було наведено довідкову інформацію, що стосується ставок і строків сплати ПДФО та єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ).

ФОП-загальносистемникам, в яких є наймані працівники, також корисно почитати статті «Єдиний соціальний внесок і податок на доходи: оподатковується — не оподатковується» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 2, с. 38; «Заробітна плата: 10 головних моментів» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 11, с. 46; «Що повинен знати бухгалтер про податкову соціальну пільгу» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 7, с. 57.

Здавалося б: податковій системі, яка не зазнала глобальних змін з набуттям чинності ПК, приділено достатньо уваги. Однак зараз триває процес адаптації нового законодавства до реалій повсякденності, а отже, чимало зі сказаного за минулі півроку потрібно уточнити, доповнити та конкретизувати.

Виходячи з цього, «освіжимо» інформацію про порядок оподаткування ФОП на загальній системі, приділивши особливу увагу новаціям та уточненим моментам.