22.08.2011

Фіксований податок. Хто може працювати на фіксованому податку

Стаття

Фіксований податок

 

Фіксований податок (або фікспатент) — це система оподаткування, застосовувати яку можна

тільки при торгівлі на ринках. У плані оподаткування фіксований податок зарекомендував себе як найпростіший та найзручніший спосіб роботи. У 2011 році, ідучи назустріч підприємцям, законодавці зберегли можливість працювати на фікспатенті. У перспективі (найімовірніше, уже з жовтня поточного року) його планується відмінити. Але це — у перспективі. А поки що розглянемо діючі правила роботи на фікспатенті.

 

Хто може працювати на фіксованому податку?

 

Перш за все зазначимо, що згідно з

п. 1 підрозд. 8 р. XX ПК правила роботи на фіксованому податку, як і раніше, регулюються нормами Декрету № 13-92 (ст. 14).

Перехід на сплату фіксованого податку здійснюється за допомогою придбання фіксованого патенту (не плутати з торговим патентом). А він у свою чергу видається за умови дотримання підприємцем деяких умов (див. таблицю).

 

Умови роботи на фікспатенті

Вид діяльності

На «фікспатенті» можна займатися тільки діяльністю з продажу товарів та надання супутніх такому продажу послуг на ринку (поза територією ринку заборонено)

Заборонені види діяльності

Торгівля лікеро-горілчаними та тютюновими виробами (абз. «б» п. 1 ст. 14 Декрету № 13-92). Також унаслідок того, що тими ж Правилами торгівлі на ринку, що встановлюються місцевими органами влади, може бути встановлена заборона на реалізацію на території ринку певних товарів, ними теж не вдасться поторговувати на ринку взагалі і на «фікспатенті» зокрема. Певні товари на ринку можна продавати з урахуванням низки особливостей. Наприклад, ювелірні вироби можна продавати на ринку тільки у спеціалізованих магазинах (відділах)

Обсяг річного виторгу

Щоб мати можливість стати платником фіксованого податку і продовжувати роботу на фіксованому податку, у підприємця за останні 12 календарних місяців обсяг валового доходу (виручки) не повинен перевищувати 7000 нмдг (119 тис. грн.)

Кількість найманих працівників

Не більше 5 осіб (у тому числі члени сім'ї, що беруть участь у підприємницькій діяльності)

 

Зверніть увагу: при переході на фікспатент підприємець повинен якось підтвердити той факт, що він працює на ринку. Документом, що підтверджує це, може бути договір оренди торговельного місця, укладений з адміністрацією ринку.

Декілька слів скажемо про можливість поєднання фікспатенту з іншою системою оподаткування. Теоретично в законодавстві немає заборони на те, щоб поєднувати фікспатент

із загальною системою оподаткування (на відміну від єдиного податку, з яким фікспатент поєднувати ніяк не можна). При цьому податківці в ЄБПЗ говорять про те, що недопустимо поєднувати загальну систему з тією діяльністю, яка здійснюється в межах фікспатенту. Так наприклад, платник фіксованого податку, видом діяльності якого є роздрібна торгівля продуктами харчування, займатися цією самою діяльністю на загальній системі оподаткування не може.

Про те ж, чи можна одночасно займатися одним видом діяльності на фікспатенті, а іншим — на загальній системі оподаткування, податківці умовчують. Не виключено, що вони можуть заперечувати навіть проти такого поєднання, тому обережним підприємцям ми б узагалі не радили поєднувати фікспатент з будь-якою системою оподаткування (чи то єдиний податок ,чи загальна система).