22.08.2011

Фіксований податок. Ставки фіксованого податку

Стаття

Фіксований податок

Ставки фіксованого податку

 

Ставка фіксованого податку є щомісячною фіксованою платою, що не залежить від обсягу виручки та самого факту її отримання.

Згідно зі ст. 14 Декрету № 13-92 розмір фіксованого податку встановлюється відповідною місцевою радою залежно від територіального розташування місця торгівлі в межах від 20 до 100 грн. за кожен місяць.

Якщо підприємець бажає торгувати на різних ринках України (або на декількох ринках однієї області), йому потрібно придбати фікспатент на здійснення підприємницької діяльності по всій території України за максимальною вартістю (100 грн.), при цьому жодної прив'язки до конкретного ринку вже не буде (п. 1 ст. 14 Декрету № 13-92).

Якщо підприємець має найманих працівників — ставка фіксованого податку збільшується на 50 % за кожну особу, з якою укладено трудовий договір. Зазначаючи про найманих працівників, попутно зазначимо, що Довідки на найманих працівників, як це передбачено для єдиноподатників, підприємцю на фікспатенті отримувати не потрібно.

При цьому слід ураховувати, що з 01.01.2011 р. перераховувати фіксований податок до бюджету потрібно тільки в тій частині, що згідно з Декретом № 13-92 спрямовується до бюджету (п.п. 3 п. 1 підрозд. 8 розд. ХХ ПК). А інформацію про те, яка ж частина фіксподатку спрямовується до бюджету, можна знайти у Прикінцевих положеннях Закону № 129. Згідно з цим документом, фіксований податок розподіляється між місцевим бюджетом і Пенсійним фондом України так:

90 % спрямовується до місцевого бюджету;

10 % — до Пенсійного фонду України.

Таким чином, з 01.01.2011 р. підприємцю досить сплачувати до бюджету тільки 90 % від установленої ставки фіксованого податку. Це стосується як вартості фікспатенту, сплаченого підприємцем за себе, так і 50 % доплат за найманих працівників. А та частина фіксованого податку, що раніше спрямовувалася до Пенсійного фонду, забезпечується завдяки сплаті єдиного соціального внеску.

Приклад

. Підприємець працює на ставці фіксованого податку 100 грн. і має трьох найманих працівників. Припустимо, що він вирішив придбати патент строком на 12 місяців.

Відповідно до Декрету № 13-92 підприємець зобов'язаний сплачувати ставку фіксованого податку «за себе» в розмірі 100 грн. і 50 % ставки фіксованого податку (тобто по 50 грн.) за кожного найманого працівника. Разом сума фіксованого податку за весь період дії патенту становитиме 3000 грн. ((100 грн. + 50 грн.

х 3) х 12 міс.).

Проте, з урахуванням п.п. 3 п. 1 підрозд. 8 розд. ХХ ПК, заплатити підприємцю достатньо тільки 90 % цієї суми, тобто 2700 грн. (3000 грн.

х
х 90 %).

Сплачувати фіксований податок потрібно

наперед за весь період дії патенту. Заплатити потрібно до того, як подавати заяву про придбання фікспатенту.

.