05.12.2011

Думка фахівців офіційних органів. Відображення заробітної плати у податковому розрахунку за формою № 1ДФ

Стаття

Відображення заробітної плати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ*

 

Згідно з колективною угодою зарплата працівникам виплачується двічі на місяць — 6 і 21 числа. Як відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ заробітну плату працівників, якщо зарплата за другу половину місяців звітного кварталу виплачувалася 10 числа наступних місяців? Податок на доходи фізичних осіб сплачено у строки, установлені п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

м. Харків

Відповідно до абзацу другого п. 3.3 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, заробітна плата, що виплачується в установлені строки в наступному місяці, має бути відображена в податковому розрахунку за той період, до якого входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Тут же наведено такий приклад: «до податкового розрахунку за I квартал входить заробітна плата за січень, що нарахована в січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована в лютому і виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні)».

Ураховуючи, що зарплату за місяці звітного кварталу було виплачено працівникам протягом місяців, наступних за місяцями її нарахування, (незважаючи на те що вона виплачувалася пізніше встановленого колективним договором строку) і податок на доходи фізичних осіб із зарплати перераховано в установлені строки, в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за цей квартал зарплата відображається як при регулярній виплаті. Тобто графа 3 дорівнюватиме графі 3а.

 

Сергій НАУМОВ,
 заступник директора Департаменту
 — начальник управління адміністрування податків
 на доходи фізичних осіб Департаменту
 оподаткування фізичних осіб ДПС України

 

* Також див. відповідь на запитання на с. 44.