21.02.2011

Зустрічні звірки податкової — не перевірки

Стаття

ЗУСТРІЧНІ ЗВІРКИ ПОДАТКОВОЇ — не перевірки

01.01.11 р. набрав чинності Порядок проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. № 1232*. Порядок було прийнято на виконання вимог Податкового кодексу України** з метою визначення механізму проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок.

Яна Брусенцова, консультант

 

* Далі за текстом — Порядок.

** Далі за текстом — ПК

 

Відповідно до

ст. 73.5 ПК органи державної податкової служби з метою отримання податкової інформації мають право проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків.

А тепер трохи звернемося до джерел податкового законодавства.

Отже, органи державної податкової служби є органами контролю та стягнення щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів (крім тих, контроль за якими здійснюють митні органи), а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби (

ст. 41 ПК). Для виконання органами державної податкової служби покладених на них функцій та завдань ПК передбачає інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності державної податкової служби — комплекс заходів із збору, опрацювання та використання необхідної інформації.

Зустрічна звірка є однією із складових інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби.

Зустрічна звірка — зіставлення даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється органами державної податкової служби з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій і розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

У свою чергу, інформаційно-аналітичне забезпечення є одним із способів здійснення податкового контролю (

ст. 62 ПК).

Зустрічна звірка у суб'єкта господарювання проводиться органами державної податкової служби (

п. 2 Порядку):

 

1

щодо здійснення операцій з якими під час перевірки платника податків та зборів виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій

2

якщо існують розбіжності задекларованих у деклараціях з податку на додану вартість показників податкового кредиту та податкових зобов'язань

 

У разі виникнення необхідності проведення зустрічної звірки орган державної податкової служби (ініціатор) надсилає органу державної податкової служби (виконавцю), на обліку в якому перебуває суб'єкт господарювання, запит про проведення зустрічної звірки для підтвердження отриманих від платника податків та зборів даних.

Орган державної податкової служби (ініціатор) може проводити зустрічну звірку самостійно:

— коли суб'єкт господарювання перебуває на обліку в тому ж органі державної податкової служби, в якому перебуває платник податків;

— коли суб'єкт господарювання знаходиться в межах одного населеного пункту.

Орган державної податкової служби (виконавець), який проводить зустрічну звірку, складає довідку за наявності інформації, для отримання якої надіслано запит органом державної податкової служби (ініціатором), та її документального підтвердження. У разі відсутності запитуваної органом державної податкової служби (ініціатором) інформації орган державної податкової служби (виконавець) надсилає завірений печаткою запит про подання інформації та її документального підтвердження суб'єкту господарювання за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручає суб'єкту господарювання або його законному чи уповноваженому представникові під розписку.

Після отримання від суб'єкта господарювання інформації, визначеної у запиті, та її документального підтвердження (протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження суб'єкту господарювання запиту) орган державної податкової служби проводить зустрічну звірку.

Отже,

зустрічна звірка має бути проведена за таких підстав:

 

1

наявності письмового запиту керівництва податкового органу, що перевіряє платника податків, з якими суб'єкт господарювання мав господарські відносини

2

зустрічна звірка може бути розпочата лише після отримання інформації, вказаної в запиті, та її документального підтвердження від органу державної податкової служби чи суб'єкта господарювання

3

зустрічна звірка може проводитися лише за місцем провадження діяльності суб'єкта господарювання

4

податковий орган, який дає завдання щодо здійснення перевірки, має визначити перелік питань, що підлягають з'ясуванню під час проведення зустрічної звірки. А вже під час перевірки податківці, спираючись на цей перелік, переглядають первинні та інші бухгалтерські документи на предмет їх достовірності й відповідності записів про рух коштів або товарно-матеріальних цінностей за кількістю, ціною та вартістю у платника податків та суб'єкта господарювання

5

під час зустрічної звірки податківці мають цікавитися не правильністю відображення операцій у вашому обліку, а їх відповідністю операціям, відображеним в обліку вашого партнера

 

Тобто, проводячи зустрічну звірку, податківці мають вимагати лише ті документи, ідентичність котрих потрібно перевірити. Отже, суб'єктам господарювання перед початком звірки варто «поцікавитися» в податківців, які саме документи вони хочуть переглянути і які саме питання їх цікавитимуть.

Органи державної податкової служби (як ініціатори, так і виконавці) здійснюють облік запитів на проведення зустрічних звірок у суб'єктів господарювання.

За результатами проведеної зустрічної звірки складається довідка, яка підписується суб'єктом господарювання (законним чи уповноваженим представником) і посадовими особами органу державної податкової служби та особисто вручається суб'єкту господарювання або його законному чи уповноваженому представникові під розписку або надсилається суб'єкту господарювання за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Увага!

Відповідно до абз. 4 п. 73.5 ПК довідка надається суб'єкту господарювання у десятиденний термін.

Довідка про проведення зустрічної звірки підлягає реєстрації в органах державної податкової служби (як ініціатора, так і виконавця).

Матеріали зустрічної звірки у разі проведення її органом державної податкової служби (виконавцем) мають бути надіслані до органу державної податкової служби (ініціатора).

Увага!

Зустрічні звірки не є перевірками (абз. 3 п. 73.5 ПК).

Як бачимо, законодавець чітко визначив, що зустрічні звірки не належать до податкових перевірок.

Основна відмінність зустрічної звірки від податкових перевірок полягає в порядку їх проведення та формі документів, які складаються за результатами.

На мою думку, законодавець залишив поза увагою деякі моменти стосовно проведення зустрічних звірок.

По-перше.

У ПК не визначено, який розпорядчий документ має видати керівник органу державної податкової служби для початку проведення зустрічної звірки і чи має видати взагалі. Як це, наприклад, передбачено для документальних перевірок — у формі наказів або для камеральних перевірок — відсутність будь-якого розпорядчого документа, про що чітко визначено в ст. 76 ПК.

По-друге.

Як вже зазначалося вище, за результатами проведення зустрічної звірки складається довідка, яка має бути підписана в тому числі і суб'єктом господарювання (уповноваженим представником). Законодавець не передбачає виникнення ситуації, коли суб'єкт господарювання відмовиться підписати таку довідку. Дії податківців в такій ситуації не визначені.

По-третє.

Запитання: чи матиме зустрічна звірка більш широке практичне застосування податківцями ніж позапланова виїзна документальна перевірка? Адже підстави для проведення тієї чи іншої дещо схожі. Порівняймо:

 

Зустрічна звірка

Позапланова виїзна документальна перевірка

Підстава

1

проводяться у суб'єктів господарювання, щодо здійснення операцій з якими під час перевірки платника податків та зборів виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій (п. 2 Порядку)

за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту (п.п. 78.1.1 ПК)

2

якщо існують розбіжності задекларованих у деклараціях з податку на додану вартість показників податкового кредиту та податкових зобов'язань (п. 2 Порядку)

виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит органу державної податкової служби протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту (п.п. 78.1.4 ПК)

 

Ураховуючи, що норма стосовно проведення зустрічних звірок є новою, будемо сподіватися на відповідні роз'яснення Державної податкової служби України.

 

Використані нормативні документи

ПК –

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок –

Порядок проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1232.