17.01.2011

Новини і події

Новини

Унесено зміни до Податкового кодексу

Відповідно до Закону України від 23.12.2010 р. № 2856-VI до Податкового кодексу внесено зміни.

Абзац сьомий п. 64.7 ст. 64 викладено в такій редакції:

«Великий платник податків, щодо якого центральним органом державної податкової служби прийнято рішення про переведення на облік у спеціалізовану державну податкову інспекцію чи інший орган державної податкової служби, після взяття його на облік за новим місцем обліку зобов’язаний сплачувати податки

за місцем попереднього обліку в органах державної податкової служби, а подавати податкову звітність та виконувати інші обов’язки, передбачені цим Кодексом, за новим місцем обліку».

Зміни набрали чинності з 01.01.2011 р.


Затверджено перелік підстав для позапланової перевірки платників ПДВ

Постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1238 затверджено перелік достатніх підстав, які надають податковим органам право на проведення документальної позапланової виїзної перевірки платника податку на додану вартість для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування такого податку.

На пильну увагу заслуговують такі підстави:

— наявність у ЄДРПОУ записів (щодо платника та його постачальників) про відсутність за місцезнаходженням (місцем проживання)

— розбіжності між сумою податкового кредиту, сформованого платником за операціями з придбання товарів/послуг, та сумою податкових зобов’язань його контрагентів за операціями з постачання таких товарів/послуг, які не усунуто за результатами проведення камеральної перевірки

— відсутність протягом попередніх 24 послідовних звітних податкових періодів (місяців) (для платників податку з квартальним звітним періодом — протягом попередніх восьми послідовних звітних періодів) документальних планових перевірок

Документ набере чинності з моменту офіційного опублікування.

 

Затверджено Порядок проведення зустрічних звірок

Постановою КМУ затверджено Порядок проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок.

Зустрічна звірка полягає у зіставленні даних первинних бухгалтерських та інших документів суб’єкта господарювання, що здійснюється податковими органами, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу та якості операцій і розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

Проводяться зустрічні звірки у суб’єктів господарювання, щодо здійснення операцій з якими під час перевірки платника податків та зборів виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій або якщо існують розбіжності задекларованих у деклараціях з ПДВ показників податкового кредиту та податкових зобов’язань.

Зустрічні звірки не є перевірками.

Порядок набрав чинності з 06.01.2011 р.

 

Про деякі особливості сплати ЄСВ та ПДВ платниками єдиного податку

Постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1196

унесено зміни до урядової постанови «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» від 16.03.2000 р. № 507, якими встановлено, що розподіл сплачених суб’єктом малого підприємництва сум єдиного податку Державною казначейською службою не здійснюється.

При цьому суб’єкт малого підприємництва самостійно сплачує:

— 43 % нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету;

— 57 % на рахунки органів ПФУ як частину суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також роз’яснено, що суб’єкт малого підприємництва, який

не є платником податку на додану вартість, у разі проведення операцій з імпорту товарів на митну територію України сплачує ПДВ у визначеному Податковим кодексом порядку.

Зауважимо, що хоча в

постанові КМУ від 27.12.2010 р. № 1196 не згадано про сплату ПДВ з послуг, отриманих неплатником ПДВ від нерезидента з місцем поставки на митній території України, «єдиноподатники» з таких послуг повинні сплачувати ПДВ. Цей обов’язок передбачено ст. 208 розділу V Податкового кодексу.

Постанова від 27.12.2010 р. № 1196 набрала чинності з 1 січня 2011 року.

 

Установлено Порядок обчислення і накопичення ЕККА сум ПДВ

Відповідно до

п. 201.11 Податкового кодексу Кабмін установлює порядок обчислення та накопичення електронними контрольно-касовими апаратами (ЕККА) сум податку на додану вартість.

З метою реалізації цієї норми

постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1224 затверджено Порядок обчислення і накопичення електронними контрольно-касовими апаратами сум податку на додану вартість.

ЕККА повинен забезпечувати друкування та видачу касового чека, який, крім обов’язкових реквізитів, має

містити відомості про:

— вартість одиниці товару або наданої послуги з урахуванням ПДВ (за оподатковуваними операціями);

— вартість одиниці товару або наданої послуги без урахування ПДВ (за звільненими від оподаткування операціями та тими, що не є об’єктом оподаткування);

— код ставки ПДВ за одиницею товару або наданою послугою;

— загальну суму податку за кожною позицією (групою товарів, послуг);

— загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем, з урахуванням ПДВ.

ЕККА повинен забезпечувати окреме накопичення, внесення та зберігання у фіскальній пам’яті сумарних денних оборотів з реалізації товарів (надання послуг) за кожною із ставок ПДВ та операцією, звільненою від оподаткування чи такою, що не є об’єктом оподаткування.

Документ набере чинності з моменту офіційного опублікування.