18.07.2011

Думка фахівців офіційних органів. Винагорода за авторським договором та ЄСВ

Стаття

ВИНАГОРОДА ЗА АВТОРСЬКИМ ДОГОВОРОМ ТА ЄСВ

Чи обкладаються єдиним внеском на соціальне страхування винагороди за авторськими договорами?

 

Згідно з

п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI і п.п. 2.1.1 Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 27.09.10 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5)
роботодавцями є, зокрема, юридичні та фізичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або за цивільно-правовими договорами (за винятком цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців).

Відповідно до

п. 1 , п. 4 ст. 7 Закону № 2464 і розділу III Інструкції № 21-5 до бази для нарахування єдиного внеску на соціальне страхування (далі — ЄСВ) для роботодавця включається нарахована заробітна плата за видами виплат, що складаються з основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, сума винагород фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, а також оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності. При цьому згідно з ч. 7 ст. 7 Закону № 2464 Кабміном затверджується перелік виплат, на які не нараховується ЄСВ.

Перелік видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено

постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Згідно з

п. 9 Переліку № 1170 не включається до бази для обкладення ЄСВ винагорода за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури й мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплати їх праці, що розраховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на цьому підприємстві.

З вищевикладеного виходить, що

винагорода за авторським договором на створення та використання творів (договору замовлення), що виплачується фізичним особам, не обкладається ЄСВ.

 

Людмила ПОЛЬОВИК,

заступник директора департаменту
— начальник відділу методології забезпечення платежів
 департаменту надходження доходів ПФУ