06.06.2011

Продаж валюти в декларації з ПДВ

Відповідь на запитання

ПРОДАЖ ВАЛЮТИ В ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ

 

Чи потрібно операцію з продажу іноземної валюти відображати в рядку 3 декларації з ПДВ?

 

Сама по собі назва ряд. 3 ПДВшної декларації «Операції, що не є об'єктом оподаткування (

ст. 196 розділу V ПК)» дійсно може ввести в оману щодо конкретного переліку операцій, які мають у ній відображатися. Жодної підказки з цього приводу не дає і форма додатка Д6, в якій конкретизуються показники ряд. 3 декларації. Проте сума, що відображається у цьому рядку, безпосередньо впливає на розподіл вхідного ПДВ між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями.

Тому звернемо увагу на те, що колонка А декларації, до якої вписується необхідна сума, називається «Обсяги

постачання». Тобто до рядка 3 мають потрапляти не будь-які операції, перелічені у ст. 196 ПК, а тільки ті, що вважаються постачанням. Цей висновок підтверджується другим абзацом п. 3.1 розд. V Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41 (саме в цьому пункті йдеться про порядок заповнення ряд. 3):

«При визначенні обсягу постачання товарів/послуг за звітний (податковий) період платник зобов'язаний враховувати значення терміна «постачання товарів» відповідно до вимог

п.п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 розділу I ПК та значення терміна «постачання послуг» відповідно до вимог п. п 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 розділу I ПК».

Звернувшись до

п.п. 14.1.191 ПК , ми побачимо, що для нашого випадку начебто підходить найзагальніше визначення терміна «постачання товарів», відповідно до якого постачанням є будь-яка передача права на розпорядження товарами, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару. Тому наступним кроком буде з'ясування того, чи вважається для податкових цілей інвалюта товаром. Для цього пройдемося ланцюжком визначень:

1) з

п.п. 14.1.244 ми з'ясовуємо, що товари — це матеріальні та нематеріальні активи;

2) у

п.п. 14.1.111 звертаємо увагу на те, що до числа матактивів включаються основні засоби та оборотні активи в будь-якому вигляді (включаючи електричну, теплову та іншу енергію, газ, воду), що не є коштами, цінними паперами, дериватами та нематеріальними активами;

3) з

п.п. 14.1.120 дізнаємося, що валюта не вписується у визначення терміна «нематеріальні активи» (право власності на результати інтелектуальної діяльності, інші аналогічні права, право користування майном і майновими правами);

4) нарешті, з

п.п. 14.1.93 з'ясовуємо, що під коштами розуміється гривня або іноземна валюта.

Таким чином, для податкових цілей валюта належить до категорії «коштів», які товаром не вважаються. Отже, продаж інвалюти не є постачанням і не повинен відображатися за ряд. 3 декларації з ПДВ.

 

Олексій Кузнєцов