20.06.2011

Перерахунок податкових зобов'язань і податкового кредиту

Стаття

Перерахунок податкових зобов'язань і податкового кредиту

 

Загальні положення

 

Згідно з п. 192.1 ПК коригування суми податкових зобов'язань постачальника та податкового кредиту покупця, здійснюється в тому випадку, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи:

перегляд цін;

повернення товарів особі, яка надала їх;

повернення попередньої оплати.

Правила перерахунку податкових зобов'язань платника податку — постачальника розрізняються залежно від того, був отримувач товарів/послуг на момент постачання платником ПДВ чи ні.

Покупець — платник ПДВ.

Якщо отримувач товарів на момент постачання товару був платником ПДВ, то коригування здійснюється на підставі п. 192.1 ПК залежно від результату проведеного перерахунку:

1. Якщо внаслідок перерахунку

сума компенсації зменшується на користь платника податку — продавця, то (п.п. 192.1.1 ПК):

постачальник — зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, в якому було проведено перерахунок, та надсилає покупцю Розрахунок коригування податку;

покупець — відповідно зменшує суму податкового кредиту.

2. Якщо в результаті перерахунку

сума компенсації збільшується на користь платника податку — продавця, то (п.п. 192.1.2 ПК):

постачальник збільшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду протягом якого було проведено такий перерахунок, та надсилає покупцю Розрахунок коригування податку;

покупець — відповідно збільшує суму податкового кредиту .

Статус покупця на дату проведення перерахунку принципового значення для постачальника не має: він у будь-якому випадку здійснить коригування податкових зобов'язань. Головне, щоб покупець був платником ПДВ на дату постачання товару.

Важливо звернути увагу ще й на таке. Якщо на кінець звітного податкового періоду, в якому здійснено перерахунок, постачальник не є платником ПДВ, то відкоригувати податкові зобов'язання він

не зможе (п. 192.2 ПК).

Покупець — неплатник ПДВ.

Якщо покупець на момент постачання товару не був платником ПДВ, то відкоригувати ПДВ можна буде тільки у двох випадках (п. 192.2 ПК):

1. Якщо такому покупцю надано

повну грошову компенсацію вартості повернених товарів.

2. Якщо перегляд ціни пов'язаний з гарантійною заміною товару.

Якщо в разі повернення від неплатника ПДВ всі умови для коригування виконуються, то постачальник, виписує Розрахунок коригування у двох примірниках, і залишає обидва в себе.

 

Складання Розрахунку-коригування

 

Коригування ПДВ супроводжується складанням Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою, згідно з додатком 2 до податкової накладної (далі — РК). Порядок виписки РК регулює Порядок № 969. РК складається у двох примірниках: оригінал видається покупцю, а копія залишається у продавця. РК має бути підписано продавцем і покупцем, але завірено тільки печаткою продавця.

РК складається особою, яка виписала податкову накладну. Складається РК на дату зміни податкових зобов'язань, тобто в разі повернення раніше поставлених товарів або попередньої оплати — у день такого повернення, у випадку перегляду ціни — у день проведення перерахунку. І це не пов'язано з тим, здійснюється така операція в тому самому звітному періоді, в якому була виписана податкова накладна, чи в іншому.

Декілька слів про реєстрацію РК в ЄРПН . Якщо РК складається до ПН, що підлягає реєстрації в ЄРПН (детальніше про ЄРПН див. на с. 84), такий Розрахунок надається покупцю тільки після його реєстрації в ЄРПН. Якщо РК складається на суму ПДВ, що перевищує зазначений вартісний критерій для реєстрації в ЄРПН, такий Розрахунок підлягає реєстрації в ЄРПН тільки після реєстрації в ньому накладної, до якої він виписується.

РК може друкуватися одним з таких способів: поліграфічним, за допомогою комп'ютера та іншим методом.

Продавець товарів (послуг) присвоює номер розрахунку коригування. Згідно з п. 26 Порядку № 996 номер РК має відповідати порядковому номеру запису в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних. Так, якщо РК іде під записом 5 у Реєстрі, то йому також потрібно присвоїти номер 5. Значення після дробу в порядковому номері РК заповнюється тільки в тому випадку, якщо він складається:

1) за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування;

2) філіями.

Детальніше про заповнення порядкового номера РК див. на с. 67.

При заповненні РК на титульному аркуші необхідно зазначити такі параметри: до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни.

Нюанси заповнення РК наведено в пп. 26 — 29 Порядку № 969. Зокрема, там зазначено, що:

— показники у графах 6, 7, 9 — 11 РК заповнюються у вартісному вираженні згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку. При цьому:

— у графі 6 зазначається фактична ціна без урахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання;

— у графі 7 зазначається сума різниці між договірною ціною без ПДВ і фактичною ціною (також без ПДВ), за якою здійснено постачання.

Наведемо приклад.

Після відвантаження товарів 03.06.2011 р. підприємством ТОВ «Ліра» ФОП Петрову А. С. з'ясувалося, що:

1) 20 пляшок пива «Best» — 0,5 л не відповідають вимогам ДСТУ (у пляшках з пивом спостерігається значний осад);

2) замість 40 пляшок пива «Люкс» — 0,5 л за ціною 5,00 грн. (без ПДВ)/пляш. поставлено 40 пляшок пива «Best» — 0,5 л за ціною 4,00 грн. (без ПДВ)/пляш.

ЧП Петров А. С. 15.06.2011 р. повернув 20 пляшок пива «Best» — 0,5 л неналежної якості постачальнику. Крім того, він звернувся за адресою ТОВ «Ліра» з листом про повернення надмірно сплачених грошових коштів у результаті пересортиці товару. ТОВ «Ліра» перерахувало ЧП Петрову А. С. грошові кошти 15.06.2011 р.

Виходячи з наведених умов складемо розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної № 10 від 03.06.2011 р.

 

Фрагмент податкової накладної