19.09.2011

Реєстрація платників акцизного податку

Стаття

Реєстрація платників акцизного податку

 

Реєстрація платників акцизного податку здійснюється згідно з п. 212.3 ПК і має певні особливості для платників, чия діяльність підлягає «акцизному ліцензуванню», та решти платників акцизного податку.

Так, відповідно до п.п. 212.3.1 ПК виробники підакцизних товарів, а також імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів (так звані ліцензовані платники акцизного податку) підлягають реєстрації в органах державної податкової служби (далі — ДПС) як платники акцизного податку у 5-денний строк із дня отримання ліцензії на право здійснення такої діяльності. Реєстрація відбувається без участі платника: інформацію про видачу (переоформлення, припинення або анулювання) ліцензії органу ДПС за місцем знаходження юридичних осіб або місцем проживання фізичних осіб — підприємців зобов'язані надати органи ліцензування. Приємно відзначити, що п. 117.2 ПК, відповідно до якого за порушення строків реєстрації в ДПС виробниками спирту етилового (коньячного, плодового), алкогольних напоїв і тютюнових виробів передбачався штраф у розмірі 1700 грн., наразі скасовано.

Що стосується решти платників акцизного податку (які не ліцензуються), то вони також підлягають обов'язковій реєстрації як платники податків органами ДПС за місцем знаходження юридичних осіб або місцем проживання фізичних осіб — підприємців*.

* Нагадаємо, що

до 06.08.2011 р. (до дати набуття чинності переважною більшістю положень Закону № 3609) у тексті п.п. 212.3.2 ПК як місце реєстрації платників акцизного податку, які не ліцензуються, згадувалося місце державної реєстрації. Практична реалізація зазначеного підпункту ускладнювалася за наявності у платника відокремлених підрозділів, адже вони, як відомо, не підлягають державній реєстрації. Цей момент роз'яснювала ДПАУ в листі від 17.03.2011 р. № 7398/7/21-0217, основний висновок якого: з 1 січня 2011 року платником акцизного податку є безпосередньо юридична особа, а не її філії та представництва, які займаються виробництвом підакцизної продукції. При цьому реєстрація здійснюється за місцем знаходження головного підприємства, що тотожне місцю його державної реєстрації. Після набуття чинності Законом № 3609 цей момент у ПК повністю врегульовано.

Щоправда, такі платники повинні реєструватися в органах ДПС самостійно не пізніше граничного терміну подання Декларації акцизного податку за місяць, в якому розпочато господарську діяльність (п.п. 212.3.2 ПК). Інакше кажучи, граничний строк реєстрації — 20 число місяця, наступного за місяцем, в якому розпочато господарську діяльність (п. 223.2 ПК). Тобто, якщо оподатковувану діяльність розпочато у вересні 2011 року (неважливо, якого числа), то реєструватися як платник акцизного податку необхідно не пізніше 20.10.2011 р.

Звертаємо увагу

великих платників податків **. Після включення до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу ДПС про таке включення платник податків зобов’язаний стати на облік у спеціалізованому органі ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників. Таким чином, податковий облік як платника акцизного податку має здійснюватись у спеціалізованому органі ДПС по роботі з великими платниками податків. На це вказувала ДПАУ в листі від 11.03.2011 р. № 6766/7/21-0217.

**

Великий платник податків — юридична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує п'ятсот мільйонів гривень або загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, за такий самий період перевищує дванадцять мільйонів гривень (п.п. 14.1.24 ПК).