07.05.2012

Співпраця з єдиноподатниками: які документи вимагати?

Відповідь на запитання

СПІВПРАЦЯ З ЄДИНОПОДАТНИКАМИ: ЯКІ ДОКУМЕНТИ ВИМАГАТИ?

Наше підприємство (платник податку на прибуток на загальних підставах) планує в майбутньому співпрацювати з єдиноподатником — фізичною особою (придбання товарів та отримання послуг). Які документи необхідно отримати для підтвердження його статусу платника єдиного податку для неутримання ПДФО та ненарахування ЄСВ?

 

Оскільки в запитанні не вказано, про співпрацю з єдиноподатником якої саме групи йдеться, одразу зазначимо: платник податку на прибуток має право без перешкод для нього придбавати товари (роботи, послуги) у будь-яких фізичних осіб — платників єдиного податку, причому він має беззаперечне право на віднесення подібних витрат до складу податкових (при наявності необхідних підтвердних документів та за умови, що такі витрати пов’язані з господарською діяльністю платника).

У той же час, перешкоди для такої співпраці передбачені законодавством для єдиноподатників (віднесених до першої та другої груп). Так, єдиноподатники першої групи мають право здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадити господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, тобто їх співпраця з платниками податку на прибуток заборонена.

Єдиноподатники другої групи , в свою чергу, не мають права надавати послуги нікому, крім платників єдиного податку та/або населення, адже ризикують тим, що їх свідоцтво платника єдиного податку може бути анульовано, а дохід, отриманий від такого виду діяльності, обкладено за ставкою єдиного податку у розмірі 15 % (те саме, до речі, стосується і єдиноподатників першої групи, які наважаться на співпрацю з платником податку на прибуток). У той же час, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства платники єдиного податку другої групи можуть здійснювати без обмеження кола контрагентів.

Таким чином, для безпроблемного для обох сторін взаємовідносин придбання товару платником податку на прибуток у фізичної особи — платника єдиного податку необхідно, щоб останній відносився до другої або третьої групи єдиноподатників, а от надавати послуги на користь платника податку на прибуток можуть лише платники єдиного податку, віднесені до третьої групи.

Тепер перейдемо безпосередньо до головного запитання. Відповіді на подібні запитання містяться в ЄБПЗ (на офіційному веб — сайті ДПСУ www.sts.gov.ua), проте у всіх їх наразі сплив термін чинності. Проаналізуємо норми, на які спирались податківці.

Відповідно до п. 177.8 ПК під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних в межах обраних ним видів діяльності, суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує ПДФО у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 та 14.1.222 ПК.

Як дізнатись, які саме види діяльності обрані єдиноподатником?

Пунктом 5.2 розд. 5 Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 97 , визначено, що основні види діяльності зазначаються у витягу для фізичної особи — підприємця. Таким чином, перелік видів діяльності, що можуть здійснюватись фізичною особою — підприємцем у межах підприємницької діяльності, може бути визначений на підставі копії витягу з Єдиного державного реєстру, але у ньому не зазначається система оподаткування, на якій перебуває така фізична особа — підприємець.

Підтвердженням про обрану систему оподаткування для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку є Свідоцтво про сплату єдиного податку, в якому також відображаються обрані види діяльності.

Таким чином, радимо платникам податку на прибуток, які «товаришують» з фізособами — єдиноподатниками, крім копії документа, який підтверджує, що така фізична особа — платник єдиного податку зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності (виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців), отримувати від неї копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, що свідчить про обрану систему оподаткування та обрані види діяльності.

Стосовно ЄСВ зазначимо, що фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками ЄСВ на підставі п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. При цьому вони є застрахованими особами відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а внесення ЄСВ за них іншими особами (податковими агентами) передбачено лише в тих випадках, коли їх працю використовують юридичні та фізичні особи — підприємці згідно з укладеними цивільно-правовими договорами, якщо виконувані роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Доходи за цивільно-правовими договорами, які не передбачають виконання робіт чи надання послуг (договори купівлі-продажу, оренди тощо), не включаються в базу нарахування ЄСВ. Таким чином, суб’єктам господарювання для необкладення ЄСВ доходу за такими договорами жодні додаткові документи від підприємців-єдиноподатників отримувати не потрібно.

 

Юрій Товстоп’ят