28.08.2008

Оплата праці бібліотечних працівників у вищих навчальних закладах

Відповідь на запитання

Оплата праці бібліотечних працівників у вищих навчальних закладах

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Як здійснюється оплата праці бібліотечних працівників у вищих навчальних закладах I — II рівня акредитації?

(м. Одеса)

 

Установлення тарифних розрядів працівників бібліотек вищих навчальних закладів здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298. На виконання цієї постанови Міністерством культури та туризму України видано наказ від 18.10.2005 р. № 745, яким урегульовано умови оплати праці працівників культури, зокрема бібліотечних працівників.

Наказом Міністерства культури та туризму України від 11.10.2007 р. № 67

до вищеназваного наказу № 745 унесено зміни, а саме збільшено тарифні розряди деяких категорій працівників галузі культури. Це в свою чергу дозволило значно підвищити посадові оклади і працівників бібліотек навчальних закладів, у порівнянні з посадовими окладами працівників інших структурних підрозділів цих навчальних закладів.

Міністерством освіти і науки України у

листі від 19.03.2008 р. № 1/9-160 надано роз’яснення начальникам управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій та головам рад ректорів (директорів) вищих навчальних закладів щодо оплати праці бібліотекарів за новими тарифними розрядами.

Умови оплати праці бібліотечних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так,

пунктом 58 Інструкції № 102 в загальноосвітніх навчальних закладах бібліотечним працівникам за завідування бібліотекою передбачено встановлення доплати в розмірі 5 — 15 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом, ураховуючи розмір фонду підручників, з яким ведеться робота. Міністерство освіти і науки України у листі від 16.08.2005 р. № 1/9-427 надало роз’яснення, що така доплата за завідування бібліотекою не встановлюється, якщо штатним розписом навчального закладу передбачено посаду завідувача бібліотеки.

Також Міністерством освіти і науки

листом від 29.08.2006 № 1/9-549 управлінням освіти і науки обласних державних адміністрації рекомендовано встановлювати доплати завідувачам бібліотек саме за роботу з фондом підручників, у розмірах, визначених у пункті 58 Інструкції № 102.

Відповідно до

ст. 30 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР працівники бібліотек мають право на доплату за вислугу років. Порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84. Так, доплата за вислугу років проводиться щомісячно залежно від стажу роботи в таких розмірах:

понад 3 роки стажу — 10 відсотків посадового окладу;

понад 10 років — 20 відсотків посадового стажу;

понад 20 років — 30 відсотків посадового окладу.

Крім того,

керівникам закладів освіти надано право:

— установлювати працівникам навчального закладу (у тому числі і працівникам бібліотек) у межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом, надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на термін її виконання), за складність, напруженість у роботі;

— надавати матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у розмірі до одного посадового окладу на рік;

— преміювати працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи відповідно до затвердженого порядку та розмірів преміювання.