11.12.2008

Викладацька діяльність керівних працівників спеціальної школи-інтернату

Відповідь на запитання

Викладацька діяльність керівних працівників спеціальної школи-інтернату

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи можуть директор та завуч спеціальної школи-інтернату для дітей з вадами слуху займатися викладацькою діяльністю в цьому ж навчальному закладі?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV спеціальна школа (школа-інтернат) для дітей, які потребують фізичного та (або) розумового розвитку є загальноосвітнім навчальним закладом.

Умови оплати праці працівників загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі й керівних працівників, визначено Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 ( далі — Інструкція).

Абзацом першим п. 91 Інструкції

передбачено, що керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку). Оплата такої роботи здійснюється за тарифікацією.

Крім того, відповідно до

абзацу сьомого п. 91 Інструкції працівниками навчального закладу як виняток у зв’язку з виробничою необхідністю може здійснюватись викладацька робота чи заняття з гуртками понад норму, зазначену в цьому пункті, але не більше 240 годин на рік. За виконання саме цієї роботи їм провадиться погодинна оплата праці за фактичну кількість відпрацьованих годин.

Отже, виходячи з вищевикладеного, директор та заступник директора спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату мають право займатися викладацькою роботою в цьому ж навчальному закладі в обсязі 360 годин на рік і додатково як виняток у зв’язку з виробничою необхідністю 240 годин на рік.