11.12.2008

Оплата праці фельдшера сільської амбулаторії

Відповідь на запитання

Оплата праці фельдшера сільської амбулаторії

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Працюю фельдшером у сільській амбулаторії та одночасно виконую обов’язки санітарного фельдшера. Якою має бути моя зарплата та які види доплат та надбавок можуть бути мені встановлені?

(Миколаївська обл.)

 

Згідно з розділом II додатка 28 до наказу МОЗ України «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 у штаті лікарських амбулаторій вводяться посади фельдшера та фельдшерів-лаборантів. При цьому посаду санітарного фельдшера нормативами не передбачено.

Проте відповідно до п. 2 зазначеного наказу керівникам закладів охорони здоров’я надане право в разі виробничої необхідності вводити посади, не передбачені штатними нормативами для такого закладу. Отже, посаду санітарного фельдшера може бути введено замість будь-якої посади середнього медичного персоналу.

Посадовий оклад фельдшера установлюється згідно з п. 1 п.п. 2.2.8 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці). Якщо працівник суміщує цю посаду, то за умови її введення до штатного розпису амбулаторії йому має бути встановлено доплату в розмірі до 50 % його посадового окладу (п.п. 3.1.1 Умов оплати праці).

Що стосується надбавки за тривалість безперервної роботи, то окремим категоріям персоналу амбулаторії (лікарям, медичним сестрам дільничним, зубним лікарям і сестрам медичним із загальної практики-сімейної медицини) передбачено виплату зазначеної надбавки (розділ 4 Умов оплати праці). Однак фельдшерам таку надбавку діючими умовами оплати праці не передбачено.

Поряд з цим усім працівникам може встановлюватися надбавка за складність та напруженість праці в розмірі до 50 % посадового окладу (п. 5.4 Умов оплати праці) та виплачуватися грошова допомога на оздоровлення в розмірі одного посадового окладу один раз на рік (п. 5.11 Умов оплати праці).