24.07.2008

Щодо сплати внесків до Пенсійного фонду з сум винагород за надані послуги згідно з договорами цивільно-правового характеру

Лист від 13.05.2008 р. № 8157/03-20

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

Щодо сплати внесків до Пенсійного Фонду з сум винагород за надані послуги згідно з договорами цивільно-правового характеру

Лист від 13.05.2008 р. № 8157/03-20

(витяг)

 

<...>

Відповідно до статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об’єднаннях громадян, у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності та інших осіб на умовах трудового договору (контракту), або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, тобто є застрахованими особами.

Роботодавці є страхувальниками для вищезазначених застрахованих осіб і відповідно — платниками страхових внесків до Пенсійного фонду.

Водночас відповідно до статті 19 Закону

винагороди фізичним особам за надання послуг за угодами цивільно-правового характеру визначені об’єктом для нарахування страхових внесків.

Отже, нарахування страхових внесків на суми винагород за надання послуг не суперечить нормам чинного законодавства.

У разі здійснення нарахувань на зазначені виплати суми винагород

враховуються в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб відповідно до Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.08.2004 р. за № 1000/9599.

Ненарахування страхових внесків на суми винагород за надання послуг за договорами цивільно-правового характеру

не тягне за собою відповідальності, встановленої пунктами 3 та 4 частини 9 статті 106 Закону.

 

Заступник голови правління В. Никитенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Якщо не нараховано страхові внески на суми винагороди за надані послуги за договорами підряду: без штрафу

 

Раніше в листі від 09.11.2006 р. № 14663/03-30 Пенсійний фонд уже звертав увагу на проблему, яка склалася в питанні нарахування страхових внесків до Пенсійного фонду на суми винагород за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру. Проблема полягає в суперечності між нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058). Нагадаємо її суть.

З одного боку, згідно з п. 1 ст. 19 Закону № 1058 роботодавці нараховують внески до Пенсійного фонду на суми винагород, які обкладаються податком з доходів, за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру. З іншого боку, у п. 1 ст. 11 Закону № 1058 як застраховані особи зазначені тільки ті, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру. Крім того, у ст. 14 Закону № 1058 для осіб, які надають послуги, не зазначено і страхувальника.

Із цього можна дійти висновку, що фізичні особи, які виконують послуги за договорами цивільно-правового характеру, застрахованими особами не є. А отже, на суму винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру внески до Пенсійного фонду не нараховуються і з неї не утримуються.

Знаючи про таку ситуацію, у листі, що коментується, Пенсійний фонд зазначає, що за ненарахування страхових внесків на суми винагород за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру штрафні санкції не застосовуються.

Для тих, хто сплатив внески до Пенсійного фонду із суми винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру, Фонд роз’яснює: нічого виправляти не потрібно. Про жодні перерахунки не йдеться. При цьому нагадаємо, що в цих випадках не слід забувати про відображення зазначених виплат у системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.