24.07.2008

Право донора на відпочинок

Відповідь на запитання

Право донора на відпочинок

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки та фінансової політики Міністерства охорони здоров’я України

 

Працівник підприємства, який є донором крові, давав кров у вихідний день. Чи надається йому за давання крові оплачуваний день відпочинку в інший час? На який термін подовжується щорічна відпустка, якщо давання крові працівником здійснювалось у період перебування у такій відпустці?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (далі — Закон про донорство) у день давання крові або її компонентів, а також у день медичного обстеження працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності зі збереженням за ним середнього заробітку.

Після кожного дня давання крові, у тому числі в разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів.

Якщо за погодженням з керівництвом підприємства в день давання крові донор був залучений до роботи, за його бажанням надається інший день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

Відповідно до зазначеного, у разі давання крові працівником у свій вихідний день, цей день йому не оплачується, а надається один день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку або за його бажанням цей день може бути приєднано до щорічної відпустки чи використано в інший час протягом року після дня давання крові.

Згідно з частиною четвертою ст. 9 Закону про донорство у разі давання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка подовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові. Тому за кожний день давання працівником крові у період щорічної відпустки її тривалість потрібно подовжити на два дні. На цьому наголошувало Мінпраці у листі від 21.09.2007 р. № 303/13/116-07.

Виплата середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів роботодавця, де працює донор.

Підставою для надання таких пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та її компонентів.