27.11.2008

Щодо отримання путівки на санаторно-курортне лікування під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років

Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Щодо отримання путівки на санаторно-курортне лікування під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років

Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

 

Частиною 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон) встановлено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам призначаються та надаються за основним місцем роботи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків (крім видів матеріального забезпечення, передбачених пп. 1, 2 ст. 34 цього Закону, яке надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до п. 9 ст. 2 та ст. 7 Закону визначено, що страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством, до страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування застрахованої особи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Ураховуючи зазначене,

застраховані особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років.

 

Заступник директора С. Буринський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПУТІВКИ ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

У листі, що коментується, Фонд з тимчасової втрати працездатності доходить висновку, що особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Водночас слід зауважити, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, страхові внески не сплачують. При цьому вони все одно є застрахованими особами, і період їх перебування у зазначеній відпустці зараховується до страхового стажу без сплати страхових внесків. А ось для того, щоб сплачувати страхові внески, такі особи мають перервати зазначену відпустку або приступити до роботи на умовах неповного робочого часу.

Що стосується права на путівку, то згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III серед інших осіб право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду мають застраховані особи.

Тому, на наш погляд, прив’язка Фонду в цьому листі до факту сплати страхових внесків є не зовсім справедливою.

Таким чином, при настанні страхового випадку особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду, у тому числі й на отримання путівки на санаторно-курортне лікування, без сплати соцвнесків.

Однак не все так просто. На практиці реалізація цієї норми принципово ускладнена. Це пов’язане з тим, що згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою Фонду від 02.06.2005 р. № 55, путівка видається застрахованій особі за основним місцем роботи в період відпустки. Найімовірніше, у цьому пункті мається на увазі щорічна відпустка, а відпустка для догляду за дитиною до трьох років належить до соціальних відпусток. До того ж у зазначеній Інструкції застережено, що комісія із соціального страхування може приймати рішення про надання путівки для санаторно-курортного лікування на дітей віком від 4 до 18 років.

Виходяи з цього особа, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, має право як застрахована особа на путівку за рахунок Фонду з тимчасової втрати працездатності, але це право на практиці реалізувати проблематично.