23.10.2008

Доплати вчителю загальноосвітньої школи за звання

Відповідь на запитання

Доплати вчителю загальноосвітньої школи за звання

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Учителю початкових класів загальноосвітньої школи за результатами атестації присвоєно вищу категорію та звання «Учитель-методист». Крім того, вчитель має звання «Заслужений вчитель України». Стаж його педагогічної роботи — 42 роки.

Як розраховується заробітна плата такому вчителю? Чи правомірно бухгалтерія весь час пропонує йому написати заяву та відмовитись від одного із звань, мотивуючи тим, що це подвійна оплата однієї й тієї ж заслуги?

(Одеська обл.)

 

Дії бухгалтерії не є правомірними.

Пояснимо чому.

Основним нормативним документом, яким регулюються умови оплати праці працівників галузі освіти, у тому числі і вчителів загальноосвітніх навчальних закладів, є

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Наказом Міністерства освіти і науки України від 11.06.2007 р. № 471 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 р. № 643 «Про встановлення розмірів підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності»

до Інструкції № 102 було внесено зміни, якими передбачено підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) за педагогічне звання «Учитель-методист» на 15 відсотків.

Згідно з

постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 працівникам навчальних закладів за почесне звання «Заслужений вчитель України» встановлюється надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу.

Звертаємо увагу, що зазначені вище підвищення за звання «Учитель-методист» та надбавка за звання «Заслужений вчитель України»

не є взаємозамінними і мають здійснюватися одночасно. При офіційному й документальному підтвердженні обох цих звань не може йтися про написання заяви про відмову від одного із звань. Отже, згідно з чинним законодавством учитель має право отримувати вищезгадані і підвищення, і надбавку.

Таким чином, враховуючи те, що вчителю при атестації присвоєно вищу категорію, його посадовий оклад установлюється на рівні 12-го тарифного розряду (18-годинне тижневе педагогічне навантаження на ставку). Розмір посадового окладу збільшується на 15 відсотків за звання «Учитель-методист». До нового сформованого розміру посадового окладу встановлюються надбавка за почесне звання «Заслужений вчитель України» в розмірі 20 відсотків нового посадового окладу та надбавка за вислугу років у розмірі 30 відсотків також нового посадового окладу (понад 20 років стажу педагогічної роботи).