11.09.2008

Оплата праці працівників освіти

Відповідь на запитання

Оплата праці працівників освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Робота за сумісництвом

 

Чи можуть заступники директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) працювати в цьому ж навчальному закладі за сумісництвом на посадах педагогічних працівників?

(м. Жовті Води, Дніпропетровська обл.)

 

Умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій визначені

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим спільним наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення). Відповідно до цього Положення сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день, тобто 0,5 ставки.

Також слід зазначити, що відповідно до

пункту 3 Переліку робіт, що не є сумісництвом (додаток до Положення) педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше як 240 годин на рік не є сумісництвом. Оплата праці за ці години здійснюється за годинними ставками заробітної плати. Вартість години визначається зі ставки заробітної плати в установленому порядку.

При роботі педагогічних працівників за сумісництвом їх оплата праці має здійснюватись за тарифікацією.

Одночасно з цим звертаємо увагу на те, що основним нормативним документом, за яким здійснюється оплата праці працівників освітянської галузі, є

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція).

Відповідно до

п. 91 Інструкції директори та їх заступники з навчальної роботи в дитячих музичних, художніх школах, школах мистецтв, школах загальної музичної освіти мають право вести викладацьку роботу в своєму закладі в середньому не більше 12 годин на тиждень, якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад. Оплата праці за це навантаження здійснюється за тарифікацією.

Згідно з

п. 68 Інструкції встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів та робочих днів у різні місяці року.

Крім того, зазначені вище працівники мають право на здійснення викладацької роботи чи занять з гуртками, як виняток у зв’язку з виробничою необхідністю понад вищезазначену норму, але не більше 240 годин на рік. За виконання цієї роботи їм провадиться погодинна оплата праці за фактичну кількість відпрацьованих годин.

Згідно з

додатком до Положення ця робота не є сумісництвом і її виконання допускається в робочий час з дозволу керівника установи.

 

Атестація педагогічних працівників

 

Чи повинні проходити атестацію педагогічні працівники реабілітаційних установ професійної та соціальної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів, підпорядкованих Міністерству праці та соціальної політики України? Якщо так, то як і ким має проводитись ця атестація?

(м. Миколаїв)

 

Відповідно до

ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-III усі педагогічні працівники підлягають атестації, за результатами якої визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються кваліфікаційні категорії, установлюються посадові оклади (ставки заробітної плати), педагогічні звання.

Атестація педагогічних працівників провадиться згідно з

Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 20.09.93 р. № 310.

Відповідно до

пункту 2.1 зазначеного Типового положення атестації підлягають педагогічні працівники з вищою освітою: вчителі та викладачі всіх спеціальностей, вчителі-дефектологи, вихователі, вихователі-методисти, логопеди тощо, у тому числі і в установах соціальної реабілітації.

Атестація проводиться місцевими органами державного управління освітою за місцем розташування навчальних закладів, незалежно від підпорядкованості цих навчальних закладів.