13.08.2009

Доплата за проведення позакласної роботи з фізичного виховання

Відповідь на запитання

Доплата за проведення позакласної роботи з фізичного виховання

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи встановлюється доплата вчителям початкових класів за проведення позакласної роботи з фізичного виховання? Якщо так, то в якому розмірі?

(м. Севастополь)

 

Основним нормативним документом, за яким здійснюється оплата праці працівників загальноосвітніх навчальних закладів, є

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 ( далі — Інструкція № 102).

Змінами, унесеними до

Інструкції № 102 наказом Міністерства освіти і науки України від 11.06.2007 р. № 471, передбачено, що педагогічним працівникам (у тому числі і вчителям початкових класів, якщо вони здійснюють таку роботу) за проведення позакласної роботи з фізичного виховання в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і найменувань (крім шкіл-інтернатів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування) здійснюється доплата в таких розмірах: при кількості класів (класів-комплектів) від 10 до 19 — 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), від 20 до 29 — 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), від 30 і більше — 30 — 40 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Одночасно слід зазначити, що у випадку, коли до проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів у загальноосвітньому навчальному закладі задіяно декілька вчителів, установити таку доплату окремо кожному з учителів у розмірі 10 — 40 відсотків неможливо. Тобто розмір такої доплати встановлюється не на одного працівника, а на навчальний заклад у цілому, залежно від кількості класів (класів-комплектів).

Доплата може провадитися як одному, так і декільком працівникам пропорційно обсягу роботи, що виконується, як це і зазначено в

п. 45 Інструкції № 102.