07.12.2009

Доплата за інтенсивність праці

Відповідь на запитання

Доплата за інтенсивність праці

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

У колективному договорі працівникам підприємства передбачається встановити доплату за інтенсивність праці. За якими критеріями встановлюється така доплата?

(Київська обл.)

 

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР підприємства госпрозрахункової сфери самостійно в колективному договорі встановлюють умови та розміри основної заробітної плати, доплат і надбавок, премій та інших компенсаційних і гарантійних виплат з урахуванням норм законодавства, генеральної, галузевої угод.

Інтенсивність праці — це напружена робота, яка забезпечує найбільшу продуктивність.

Отже, при визначенні в колективному договорі або іншому локальному нормативному документі підприємства переліку професій (посад), за якими буде нараховуватися та виплачуватися доплата за інтенсивність праці, мають ураховуватися результати професійної діяльності цих працівників.