08.01.2009

Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці

Наказ від 05.12.2008 р. № 489

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці

Наказ від 05.12.2008 р. № 489

(витяг)

 

Відповідно до статей 4, 14, 18 Закону України «Про державну статистику», враховуючи положення статей 80, 81, 95 Цивільного кодексу України, частини восьмої статті 19 та статті 55 Господарського кодексу України, з метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень підприємств, установ, організацій щодо обліку особового складу, використання робочого часу та розрахунків з працівниками із заробітної плати наказую:

1. Затвердити та

ввести в дію з 1 січня 2009 року типові форми первинної облікової документації підприємств, установ, організацій, що додаються:

1.1. № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу».

1.2. № П-2 «Особова картка працівника».

1.3. № П-3 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки».

1.4. № П-4 «Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)».

1.5. № П-5 «Табель обліку використання робочого часу».

1.6. № П-6 «Розрахунково-платіжна відомість працівника».

1.7. № П-7 «Розрахунково-платіжна відомість (зведена)».

<...>

4. Визнати такими, що

втратили чинність, з 1 січня 2009 року:

4.1. Наказ Міністерства статистики України від 22 травня 1996 року № 144 «Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками і службовцями по заробітній платі».

4.2. Наказ Міністерства статистики України від 9 жовтня 1995 року № 253 «Про затвердження типових форм первинного обліку».

4.3. Наказ Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 року № 277 «Про затвердження типових форм первинного обліку особового складу» в частині затвердження типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка».

<...>

Голова О. Осауленко

ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра праці та соціальної політики України В. М. Онищук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

З 1 січня 2009 року запроваджено нові форми первинної документації з праці

 

З 1 січня 2009 року для підприємств, установ та організацій Держкомстат запровадив низку нових типових форм первинної облікової документації зі статистики праці. Аналогічні форми, що діяли раніше, з цієї ж дати втратили чинність.

З набуттям чинності наказом, що коментується, кількість типових форм зі статистики праці значно скоротилася. А нові форми розроблено з урахуванням вимог сьогоднішнього законодавства. Деякі з них є зручнішими в користуванні порівняно з їх попередниками.

Слід зауважити, що раніше при практичному використанні деякі «трудові» форми первинної документації зазнавали змін безпосередньо на підприємствах, в установах та організаціях. Це пов'язане з різною специфікою діяльності таких суб’єктів. Для одних первинні форми містили зайву інформацію, для інших — бракувало деяких показників. Тому роботодавці «коригували» форми виходячи з практичної доцільності.

Найімовірніше, така доля очікує деякі форми нової «трудової первинки». До того ж новий табель обліку робочого часу містить примітку, в якій ідеться про його рекомендаційний характер. Отже, за необхідності цю форму може бути доповнено іншими показниками, необхідними для обліку на підприємстві, в установі, організації.

Окрему увагу необхідно звернути на те, що Держкомстат змінив деякі літерні символи, що використовуються при заповненні табеля обліку використання робочого часу. Наприклад, службове відрядження раніше зазначалося літерою «К», а згідно з новими правилами — літерами «ВД».

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор