09.07.2009

Надання матеріальної допомоги інспектору військового обліку сільради

Відповідь на запитання

Надання матеріальної допомоги інспектору військового обліку сільради

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право інспектор військового обліку сільської ради на отримання матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення? Якщо має, то в якому розмірі?

(Закарпатська обл.)

 

Оплату праці працівників сільських, селищних, міських, районних і районних у місті рад регулює постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Згідно з п. 2 цієї постанови керівникам таких органів надано право в межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, надання матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення, здійснюється в межах затверджених видатків на оплату праці. Як зазначено в листі Мінпраці від 03.10.2008 р. № 639/13/84-08, право приймати рішення про встановлення таких виплат працівникам органів місцевого самоврядування надано керівникам самостійних структурних підрозділів, у яких вони працюють.

У нашому випадку право на встановлення матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, інспектору військового обліку сільської ради надано керівнику — голові сільської ради в межах затверджених видатків на оплату праці.

Щодо розміру матеріальної допомоги зазначимо таке.

Мінпраці в листі від 26.01.2009 р. № 70/13/84-09 нагадало, що обчислення середньої заробітної плати для нарахування матеріальної допомоги здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок). Для розрахунку матеріальної допомоги середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи із виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати в цих випадках, передбачені п. 3 Порядку. Це — основна заробітна плата: доплати, надбавки, премії, які мають постійний характер тощо.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

При цьому слід мати на увазі, що згідно з п. 4 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (зокрема, за час відрядження) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.