09.07.2009

Відпустка за свій рахунок

Відповідь на запитання

Відпустка за свій рахунок

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

На підприємстві, де я працюю, адміністрація примушує працівників написати заяви на відпустку за свій рахунок строком на один місяць. Чи правомірно це?

(Харківська обл.)

 

Відпустка без збереження заробітної плати може надаватися працівнику за його бажанням у випадках,* передбачених ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

* Перелік випадків, при яких за бажанням працівника обов’язково надається відпустка без збереження заробітної плати, ви знайдете у статті «Відпустка без збереження заробітної плати» // «Оплата праці», 2009, № 9, с. 23.

Крім того, відповідно до ст. 26 Закону про відпустки за сімейних обставин та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на строк, обумовлений угодою між працівником та власником чи уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Законодавство не передбачає надання відпустки без збереження заробітної плати з ініціативи адміністрації. У зв’язку з цим дії адміністрації, пов’язані з примушуванням працівників іти у відпустку за свій рахунок, суперечать чинному законодавству.