23.07.2009

Робота на 0,5 окладу: вплив на одноразову допомогу при виході на пенсію

Відповідь на запитання

Робота на 0,5 окладу: вплив на одноразову допомогу при виході на пенсію

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У сільській раді працюю з 1973 року і досі:

— з березня 1973 року по квітень 1998 року — на посаді начальника військово-облікового столу;

— з квітня 1998 року по квітень 2006 року — на посаді секретаря сільської ради.

З квітня 2006 року мені було оформлено пенсію державного службовця, і мене було переведено на 0,5 ставки спеціаліста сільської ради.

Строк служби в органах місцевого самоврядування згідно з розпорядженням сільського голови продовжено до серпня 2009 року (до виповнення 60 років).

Чи маю я право на отримання 10 посадових окладів при виході на пенсію та в якому розмірі: виходячи з 0,5 ставки чи повної ставки?

(П’ятихатський р-н Дніпропетровської обл.)

 

Відповідно до

ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ у разі звільнення з роботи в органах місцевого самоврядування у зв’язку з виходом на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів. Така допомога виплачується особам, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування або на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців, за наявності не менше 10 років стажу.

При цьому нарахування одноразової грошової допомоги провадиться виходячи з умов оплати праці за останньою посадою з урахуванням зайнятості на цій посаді. Таким чином, якщо працівник звільняється з посади, на якій він працював на 0,5 окладу, то й право на отримання грошової допомоги він має

виходячи з 0,5 окладу, тобто в цьому випадку — на 5 повних окладів (10 х 0,5).

Також зауважимо, що

про виплату зазначеної грошової допомоги вноситься відповідний запис до трудової книжки.