11.06.2009

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663

Постанова від 20.05.2009 р. № 483

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663

Постанова від 20.05.2009 р. № 483

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» зміни, що додаються.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 р. № 483

Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663

 

Пункти 1 і 3 викласти у такій редакції:

«1. Установити для працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності (

крім державних службовців та осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів) такі граничні норми добових витрат:

1) у разі коли до рахунків на оплату вартості проживання у готелях не включаються витрати на харчування, для відряджень у межах України — 30 гривень, для відряджень за кордон — у сумі в гривнях, еквівалентній 50 доларам США за офіційним курсом гривні до долара США, установленим Національним банком на день видачі авансу;

2) у разі коли до рахунків вартості проживання у готелях включаються витрати на:

одноразове харчування, для відряджень у межах України — 24 гривні, для відряджень за кордон — у сумі в гривнях, еквівалентній 40 доларам США за офіційним курсом гривні до долара США, установленим Національним банком на день видачі авансу;

дворазове харчування, для відряджень у межах України — 18 гривень, для відряджень за кордон — у сумі в гривнях, еквівалентній 27,5 долара США за офіційним курсом гривні до долара США, установленим Національним банком на день видачі авансу;

триразове харчування, для відряджень у межах України — 12 гривень, для відряджень за кордон — у сумі в гривнях, еквівалентній 17,5 долара США за офіційним курсом гривні до долара США, установленим Національним банком на день видачі авансу.»;

«3. Норми добових витрат і граничні норми відшкодування витрат на наймання житлових приміщень для державних службовців та осіб, які направляються у відрядження за кордон підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, переглядаються у разі потреби за поданням Міністерства фінансів на підставі обґрунтованих пропозицій Міністерства закордонних справ.

Граничні норми добових витрат для працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності (крім державних службовців та осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів) переглядаються за поданням Міністерства фінансів у разі зміни максимальної норми добових витрат, установленої для державних службовців та осіб, які направляються у відрядження за кордон підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.».

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ГОСПРОЗРАХУНКОВОЇ СФЕРИ ЗБІЛЬШЕНО ДОБОВІ ВИТРАТИ ДЛЯ ЗАКОРДОННИХ ВІДРЯДЖЕНЬ

 

Цією постановою КМУ встановив граничні розміри добових витрат для відряджень за кордон у доларах США. Раніше такі розміри встановлювалися у гривнях.

Відразу зауважимо: нові розміри добових не поширюються на державних службовців та осіб, які направляються у відрядження установами та організаціями, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів. Як і раніше, бюджетні установи та організації відшкодовують такі витрати за нормами, установленими в додатку до постанови КМУ від 23.04.99 р. № 663 для відповідної країни відряджання. Тому нові добові діють лише стосовно працівників госпрозрахункової сфери.

Постанова набрала чинності з 26.05.2009 р., тобто з моменту її офіційного опублікування («Урядовий кур’єр» від 26.05.2009 р. № 91). Саме з цієї дати й необхідно застосовувати нові розміри добових.

Наведемо порівняльну таблицю розмірів добових, що діяли до внесення зазначених змін і після їх унесення.

 

Кількість разів харчування, яка включена до оплати вартості за проживання в готелях

Колишні розміри, грн. (діяли до 26.05.2009 р.)

Нові розміри добових, доларів США (діють з 26.05.2009 р.)

1

2

3

Витрати на харчування не включено

280

50

Одноразове харчування

224

40

Дворазове харчування

154

27,5

Триразове харчування

98

17,5

 

Таким чином, при направленні працівника у відрядження він забезпечується авансом виходячи із зазначених у графі 3 таблиці розмірів. При цьому звертаємо увагу: визначаючи розмір граничних добових витрат на відрядження за кордон, необхідно застосовувати

офіційний курс гривні до долара США, установлений НБУ на день видачі авансу.

Потрібно сказати кілька слів і щодо оплати «перехідних» відряджень, тобто якщо працівник виїхав у відрядження до 26.05.2009 р., а повернувся 26.05.2009 р. або після цієї дати. Дні такого відрядження до дати набуття чинності змін оплачуються виходячи зі старих норм добових, а дні відрядження, починаючи з дати набрання чинності змінами, оплачуються на підставі нових норм добових.

Також додамо, що розмір добових витрат для відряджень працівників територією України залишився без змін.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик