11.06.2009

Новини та події

Новини

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ БУДЕ ПОСИЛЕНО

Верховна Рада прийняла Закон від 19.05.2009 р. № 1343-VI, згідно з яким з 1 січня 2010 року зазнають змін багато законодавчих актів з питань соціального захисту багатодітних сімей. Виділимо основні зміни.

По-перше, буде збільшено тривалість

додаткової відпустки «на дітей» з 7 до 10 календарних днів. За наявності декількох підстав тривалість такої відпустки становитиме 17 календарних днів (було 14 календарних днів).

По-друге, особам, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років, надаватиметься

податкова соціальна пільга в розмірі 200 % мінімальної ПСП (сьогодні — у розмірі 150 % мінімальної ПСП) з розрахунку на кожну дитину. Також із зазначеної дати не підлягатиме включенню до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами в будь-якій сумі платнику податку (батьку чи матері), який виховує трьох та більше дітей.

Крім того, зміни спрямовано на посилення пільг багатодітним сім'ям у частині квартплати, плати за комунальні послуги, медичного обслуговування, на надання безкоштовного проїзду в громадському транспорті, безкоштовного отримання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Закон передбачає й інші пільги для зазначених категорій сімей.

 

ЗМІНИВСЯ ПОРЯДОК ВИДАЧІ ДОВІДКИ ЗА ФОРМОЮ № 3 ДФ

Постановою КМУ від 20.05.2009 р. № 517 унесено зміни до Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку, затвердженого постановою від 01.08.2006 р. № 1063. Нагадаємо: у цьому Порядку йдеться про довідку за

формою № 3 ДФ, що підтверджує право на пільгу з ПДФО згідно з п.п. 4.3.36 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (стосовно доходів від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виготовленої) ним на земельних ділянках). Зміни зводяться до такого:

— у Порядку видачі довідки за формою № 3 ДФ тепер чітко зазначено, що ця довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції за місцем його проживання або місцем розташування земельної ділянки;

— з форми довідки виключили такий реквізит, як найменування реалізованої сільськогосподарської продукції;

— довідка за формою № 3 ДФ, видана власникам сільськогосподарської продукції,

діятиме не три роки, як раніше, а п'ять років;

— у разі зміни інформації, зазначеної в довідці, власник сільськогосподарської продукції письмово інформує відповідну раду, що видала йому довідку. У 10-денний строк така рада має видати йому нову довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється.

Слід ураховувати, що раніше видані довідки за формою № 3 ДФ є дійсними до закінчення строку їх дії.

Постанова набула чинності 05.06.2009 р., тобто з дня її офіційного опублікування («Офіційний вісник України», 2009, № 39).

 

ЗАПРОВАДЖУЮТЬСЯ НОВІ ФОРМИ КАСОВИХ ДОКУМЕНТІВ

Постановою Правління НБУ від 29.04.2009 р. № 252 затверджено нові форми первинних документів щодо обліку касових операцій, а саме:

— Відомість на виплату грошових коштів (додаток 1), призначену для видачі заробітної плати й інших виплат;

— форму № КО-1 «Прибутковий касовий ордер» (додаток 2);

— форму № КО-2 «Видатковий касовий ордер» (додаток 3);

— форми № КО-3 та КО-3а «Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів» (додаток 4);

— форму № КО-4 «Касова книга» (додаток 5);

— форму № КО-5 «Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей» (додаток 6).

Порівнюючи старі та нові форми, зауважимо, що відмінностей небагато. Слід зазначити, що на заміну існуючим раніше розрахунково-платіжним відомостям прийшла

Відомість на виплату грошових коштів, яка є аналогом старої форми № П-53. (У найближчих номерах газети ми розглянемо на конкретних прикладах порядок заповнення нових касових документів.)

Крім того, термін «касові документи» поповнився ще одним документом — квитанцією програмно-технічного комплексу самообслуговування. Цей документ підтверджує факт унесення відповідної суми готівки програмно-технічним комплексом самообслуговування для подальшого її переказу.

Постанова НБУ

набирає чинності 16.06.2009 р.

 

ПОПРАВКИ ДО ДОГОВОРІВ НА ПРОФНАВЧАННЯ

Міністерство праці та соціальної політики України наказом від 28.04.2009 р. № 157 затвердило зміни до Інструкції про порядок укладення договорів з навчальними закладами, підприємствами та громадянами, які звертаються до державної служби зайнятості щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Зокрема, тепер у разі забезпечення безробітного місцем проживання на період проходження професійного навчання до договору має додаватися кошторис витрат на проживання. Форму направлення на проживання затверджено в додатку 2 до Інструкції (у новій редакції).

Зміни набули чинності з дня офіційного опублікування наказу — 05.06.2009 р. («Офіційний вісник України», 2009, № 39).