12.03.2009

Про доплати за завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, обслуговування електронно-обчислювальної техніки

Лист від 05.02.2009 р. № 1/9-82 | 02-8/56

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Про доплати за завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, обслуговування електронно-обчислювальної техніки

Лист від 05.02.2009 р. № 1/9-82

|02-8/56

 

До Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України надходять запити щодо застосування п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 року № 102 (із змінами і доповненнями), при встановленні доплат вчителям, викладачам, іншим працівникам, на яких покладено обслуговування обчислювальної техніки та завідування навчальними кабінетами, у яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки».

Зазначаємо, що

додаткова оплата вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування електронно-обчислювальної техніки, запроваджена у розмірі 5 — 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2007 року № 643 «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки». При цьому з 1 травня 2007 року така доплата здійснювалася в обсязі 50 відсотків встановленого розміру в межах затвердженого фонду заробітної плати, а з 1 січня 2008 року її виплата забезпечується в повному обсязі.

На виконання урядової постанови прийнято відповідний наказ Міністерства освіти і науки України від 11 червня 2007 року № 471 «Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 червня 2007 року за № 675/13942).

Відповідно до чинної редакції абзацу другого п. 41 Інструкції у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, у яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться додаткова оплата у розмірі 5 — 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом.

Абзацом третім п. 41 Інструкції також передбачено, що у випадках, коли викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» покладено на міжшкільні навчально-виробничі комбінати трудового навчання і професійної орієнтації і у навчально-виробничі комбінати із шкіл передано навчальні години, передбачені на цю мету в навчальних планах, доплата за завідування кабінетом обчислювальної техніки і за працюючі комп’ютери встановлюється працівникам навчально-виробничих комбінатів, на яких покладено виконання цієї роботи.

Згідно з Положенням про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20 липня 2004 року № 601 «Про затвердження Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 вересня 2004 р. за № 1121/9720), в закладах освіти серед інших кабінетів створюються також кабінети інформатики (п. 3.3 Положення); на вхідних дверях такого кабінету повинен бути відповідний напис на табличці з назвою «Кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання» (п. 6.1 Положення).

Положенням про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20 травня 2004 року № 407 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 червня 2004 року за № 730/9329), «Про затвердження Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів», передбачено, що організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Відповідно до п. 6.6 Положення завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа вчителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання (КІІКТ).

Обов’язки завідувача кабінету визначені в Положенні про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів та Правилах безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 16 березня 2004 року № 81.

Попри невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки»

в ряді нормативно-правових актів Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України роз’яснюють, що за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, в яких оснащено навчальне середовище для викладання зазначеного шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес, повинна здійснюватися додаткова оплата відповідно до п. 41 Інструкції.

 

Міністерство освіти і науки України 05.02.2009 р. № 1/9-82 Міністр І. Вакарчук

Профспілка працівників освіти і науки України 06.02.2009 р. № 02-8/56 Голова Л. Сачков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Додаткова оплата вчителям, викладачам за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування навчальним кабінетом

 

У листі, що коментується, мова йде про встановлення доплат учителям, викладачам, іншим працівникам сфери освіти, на яких покладено обслуговування електронно-обчислювальної техніки і завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій.

Як зазначено в п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженій наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, розмір додаткової оплати за виконання зазначених функцій складає 5 — 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Міністерство освіти і науки України та Профспілка працівників освіти і науки України звертають увагу на те, що в ряді нормативно-правових актів навчальні кабінети, в яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки», мають різні назви (наприклад, кабінет обчислювальної техніки, кабінет інформатики). При цьому Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2004 р. № 407, передбачає, що організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

У зв’язку з цим у листі наголошується, що, попри невідповідність назв навчальних кабінетів, додаткова оплата провадиться за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами, в яких оснащено навчальне середовище для викладання зазначеного шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес.

Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор