12.03.2009

Працівник звільнився, трудову книжку не отримав

Відповідь на запитання

Працівник звільнився, трудову книжку не отримав

 

Марія КОЛЕСНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Що робити, коли працівник у день свого звільнення не отримав трудову книжку?

(Вінницька обл.)

 

Відповідно до ст. 47 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) та п.п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція), власник чи уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з унесенням запису про звільнення.

Трудову книжку може бути не отримано працівником як з вини його самого, так і з вини роботодавця.

Якщо трудову книжку не було отримано працівником у зв’язку з його відсутністю в день звільнення на робочому місці, то власник чи уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повідомлення із зазначенням про необхідність отримання трудової книжки. Наведемо приблизний текст такого листа: «Шановний Олександре Івановичу, просимо Вас відвідати відділ кадрів для отримання трудової книжки в будь-який зручний час з 9.00 до 18.00 з понеділка по п’ятницю».

Трудову книжку також може бути надіслано її власнику поштою, однак це дозволяється тільки за письмовою згодою власника трудової книжки.

У разі неотримання трудової книжки з вини працівника підприємство не несе відповідальності.

При затримці видачі трудової книжки з вини власника чи уповноваженого ним органу працівник має право звернутися до суду. При винесенні судом рішення на користь працівника йому виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважатиметься день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення (день видачі трудової книжки) видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним у порядку, установленому пп. 2.6, 2.10 Інструкції.

Розрахунок середньої заробітної плати в разі вимушеного прогулу здійснюється на підставі Порядку розрахунку середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок ). Абзацом третім п. 2 Порядку визначено, що розрахунок середньої заробітної плати для оплати днів вимушеного прогулу здійснюється виходячи з виплат за останні два місяці.

Відповідно до п.п. 6.2 Інструкції трудові книжки та їх дублікати, які не було отримано працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку незатребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а після закінчення зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

На завершення зауважимо, що відповідно до п. 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93 р. № 301 за порушення встановленого порядку обліку, зберігання та видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну відповідальність.

Також на підставі ст. 265 КЗпП особи, винні в порушенні законодавства про працю (наприклад, за невчасно видану трудову книжку звільненому працівнику з не залежних від нього обставин), несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. У листі від 02.08.2000 р. № 24-41-1111 Мін’юст вказує на те, що порушення вимог законодавства про працю тягне за собою накладення адміністративного штрафу. Так, відповідно до ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, яким надано право прийняття на роботу, а також громадян — власників підприємств чи уповноважених ними осіб за порушення законодавства про працю накладається штраф від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 850 грн.).