26.03.2009

Щодо використання власного автомобіля працівника у відрядженні

Лист від 09.12.2008 р. № 12119/6/17-0716

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Щ

одо використання власного автомобіля працівника у відрядженні

Лист від 09.12.2008 р. № 12119/6/17-0716

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист і повідомляє.

Підпунктом 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» (з урахуванням змін і доповнень), Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10.06.99 р. № 146, визначено вичерпний перелік витрат, які можуть включатися до складу витрат на відрядження.

Згідно із зазначеними нормативно-правовими актами витрати на пально-мастильні матеріали при відрядженні працівника в межах України до складу витрат на відрядження не включаються (лист Мінфіну України від 01.12.2003 р. № 31-03173-07-10/6477).

Щодо використання власного автомобіля працівника у відрядженні, то відповідно до п. 1.13 Інструкції про службові відрядження

витрати на пально-мастильні матеріали та інші витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням автомобіля, відшкодовуються відрядженому відповідно до діючих норм за кілометр пробігу та затвердженого маршруту, що має бути визначено у наказі (розпорядженні) керівника підприємства, тільки у разі відрядження працівника за кордон на службовому автомобілі.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) дохід — це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

Кінцевий перелік доходів, які не підлягають оподаткуванню, визначено у п. 4.3 ст. 4 Закону. Такий вид доходів фізичних осіб, як компенсація витрат за використання власного автотранспорту у виробничих цілях (вартість використаного пального, технічне обслуговування та ремонт автомобіля, заробітна плата найманого водія такого автомобіля тощо) у цьому переліку відсутні.

Водночас відповідно до п. 1.1 ст. 1 Закону кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку, розглядаються

як додаткові блага і оподатковуються податковим агентом у складі загального місячного оподатковуваного доходу їх отримувача за ставкою п. 7.1 ст. 7 Закону.

 

Заступник Голови С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ВІДШКОДУВАННЯ ВИТРАТ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВЛАСНОГО АВТОТРАНСПОРТУ У ВІДРЯДЖЕННІ

 

У листі, який коментується, ДПАУ звертає увагу, що витрати на ПММ у разі відрядження працівника підприємства в межах України до складу витрат на відрядження не включаються.

Відшкодувати відрядженій особі витрати на ПММ, а також інші витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням автотранспорту, можна лише в разі його відрядження за кордон на службовому автомобілі (п.п. 1.13 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 10.06.99 р. № 146). У цьому разі такі витрати включатимуться до складу витрат на відрядження. Відшкодування здійснюється відповідно до діючих норм за кілометр пробігу та затвердженого в наказі керівника маршруту.

Якщо ж керівником підприємства буде прийнято рішення компенсувати працівнику витрати за використання його власного автотранспорту для виробничих цілей (у тому числі у відрядженні), то такі кошти розцінюються як додаткове благо, що підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб у складі місячного оподатковуваного доходу такого працівника.

Стосовно бюджетних установ зауважимо, що відшкодування витрат працівнику за використання власного автотранспорту, у тому числі у відрядженні, не здійснюється, оскільки такі кошти в їх кошторисах не передбачаються.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор