26.03.2009

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років: чи зараховується до стажу роботи

Відповідь на запитання

ВІДПУСТКА ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО 6 РОКІВ: ЧИ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ ДО СТАЖУ РОБОТИ

 

Марія КОЛЕСНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

За медичним висновком працівнику підприємства надано відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Чи зараховується така відпустка до загального стажу роботи, а також до стажу, що дає право на щорічну відпустку?

(м. Одеса)

 

Згідно з частиною 6 ст. 179 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. № 322-VIII (далі — КЗпП), а також частиною 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці (або батьку, бабі, діду чи іншому родичу, який фактично здійснює догляд) обов’язково надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

Така відпустка надається за заявою працівника та оформляється наказом роботодавця.

Згідно з частиною 2 ст. 181 КЗпП відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку включається як до загального трудового стажу, так і до безперервного стажу роботи, а також до стажу роботи за спеціальністю. Однак на підставі саме цієї статті така відпустка не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку.