28.05.2009

Якщо у трудовій книжці неправильний запис назви професії

Відповідь на запитання

Я

кщо У трудовій книжці неправильний запис назви професії

 

Ніна ДОНСЬКА, начальник відділу Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи можна прийняти на роботу за трудовим договором працівників за професіями: «менеджер по зв’язках з громадськістю» та «менеджер по розповсюдженню реклами»? Якщо ні, то яким чином виправити у трудовій книжці неправильний запис назви професії?

 

Згідно з

Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнято працівника, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій.

Відповідно до

Класифікатора професій ДК 003:2005 , затвердженого та введеного в дію наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (далі — Класифікатор професій), на підприємствах, в установах та організаціях записи про роботу вносяться в установленому порядку до трудових книжок працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у додатках А та Б.

Відповідно до

Класифікатора професій правильна професійна назва роботи є «менеджер (управитель) із зв’язків з громадськістю» та «менеджер (управитель) з реклами».

При неправильному записі в трудовій книжці назви професії необхідно привести цей запис у відповідність до

Класифікатора професій.

Одночасно з цим потрібно привести у відповідність і наказ про прийняття на роботу за певною професією, тобто видати наказ про внесення змін до п. ___ наказу № __ від ____ з урахуванням переліку професій, передбачених

Класифікатором професій.

При внесенні змін до трудової книжки потрібно керуватися

пп. 2.6, 2.8, 2.9, 2.10 Інструкції № 58.

У

п. 2.10 Інструкції № 58 визначено технічний порядок внесення змін до трудової книжки. Так, у розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження», «Відомості про заохочення» трудової книжки (вкладиша) закреслення раніше внесених неточних або неправильних записів не допускається.

У разі необхідності, наприклад, зміни запису відомостей про роботу після зазначення відповідного порядкового номера, дати внесення запису в графі 3 пишеться: «Запис за № таким-то недійсний. Прийнятий за такою-то професією (посадою)». У графі 4 трудової книжки повторюються дата та номер наказу (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу, запис з якого неправильно внесено до трудової книжки.