28.05.2009

Надання відпустки та допомоги молодим фахівцям

Відповідь на запитання

Надання відпустки та допомоги молодим

фахівцям

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Який порядок надання відпустки та допомоги молодим фахівцям, які закінчили вищий медичний заклад освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації?

(м. Київ)

 

Для з’ясування цього питання слід керуватися Порядком працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.96 р. № 992 (далі — Порядок № 992), а також розробленим на виконання цієї постанови Порядком працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.12.97 р. № 367.

Згідно з

п. 24 Порядку № 992 молодим фахівцям, які одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу, надається відпустка тривалістю 30 календарних днів. За час відпустки молодим фахівцям за рахунок замовника (тобто закладу, в який його направлено на роботу) виплачується допомога в розмірі академічної або соціальної стипендії, яку вони отримували в останній місяць навчання у вищому навчальному закладі, без урахування додаткової соціальної стипендії, що виплачується особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Отже, молодому фахівцю виплачується допомога в розмірі академічної стипендії, якщо він отримував її в останній місяць навчання. Довідку про розмір академічної стипендії надає молодому фахівцю вищий навчальний заклад разом зі всіма документами після закінчення навчального закладу. З цього випливає, що молодому фахівцю, який не отримував стипендію в останній місяць навчання у вищому навчальному закладі, допомога на час вказаної відпустки не виплачується.