12.11.2009

Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників

Постанова від 05.10.2009 р. № 1130

кабінет міністрів україни

П

ро встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників

Постанова від 05.10.2009 р. № 1130

 

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників Кабінет Міністрів України постановляє:

Установити

з 1 січня 2010 р. вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, надбавку в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

З 1 СІЧНЯ 2010 РОКУ ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ УСТАНОВЛЮЄТЬСЯ НАДБАВКА ДО ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ

 

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, спрямовану на підвищення престижності праці педагогічних працівників, згідно з якою з 1 січня 2010 року деяким категоріям таких працівників буде збільшено заробітну плату шляхом установлення надбавки до посадового окладу.

Виділимо деякі особливості встановлення такої надбавки.

1. Надбавка встановлюється тільки:

— учителям та вихователям загальноосвітніх навчальних закладів;

— викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форм власності;

— керівникам і заступникам керівників зазначених закладів

за умови, якщо

перелічені вище посади належать до педагогічних.

Нагадаємо, що посади педагогічних працівників визначено Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

2. Надбавку встановлено в чітко фіксованому розмірі —

20 % посадового окладу (тарифної ставки). Це означає, що таку надбавку не може бути збільшено або зменшено на розсуд керівника, а також те, що вона встановлюється без урахування інших надбавок і доплат.

3. Надбавка має

обов’язковий характер, тобто керівники відповідних установ освіти повинні забезпечити виплату надбавки в установленому розмірі.

4. Як випливає з п. 34 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102, така надбавка нараховується працівникам

на посадовий оклад (тарифну ставку) з урахуванням підвищень.

Цю постанову Кабінету Міністрів України було доведено для ознайомлення та використання в роботі Міністерству освіти і науки Автономної республіки Крим, управлінням освіти та науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, головам Рад директорів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації наказом Міністерства освіти і науки України від 06.11.2009 р. № 1014.

 

Оксана ТКАЧЕНКО,
 заступник начальника відділу праці та
 нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки
 та фінансування Міністерства освіти і науки України