12.11.2009

Питання штатного розпису дошкільних навчальних закладів

Постанова від 05.10.2009 р. № 1122

кабінет міністрів україни

П

итання штатного розпису дошкільних навчальних закладів

Постанова від 05.10.2009 р. № 1122

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів, що додаються.

2. Міністерству освіти і науки за погодженням з Міністерством фінансів і Міністерством праці та соціальної політики затвердити типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів відповідно до основних вимог, затверджених цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2009 р. № 1122

Основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів

 

1. Штатний розпис дошкільних навчальних закладів формується з урахуванням типу дошкільного навчального закладу, кількості груп та їх наповнюваності, режиму роботи і площі приміщень закладу.

2. У всіх дошкільних навчальних закладах

може встановлюватися гнучкий режим роботи, який передбачає організацію різнотривалого перебування дітей, зокрема цілодобового, а також функціонування чергових груп у вихідні, неробочі та святкові дні.

3. У дошкільних навчальних закладах компенсуючого типу вводяться посади медичних працівників відповідно до спеціалізації таких закладів, а за наявності слухової чи офтальмологічної апаратури — посада техніка з її експлуатації та ремонту.

4. На період опалювального сезону в

дошкільних навчальних закладах можуть вводитися додаткові штатні одиниці робітників з комплексного обслуговування та ремонту будівель.

5. У дошкільних навчальних закладах, які мають стаціонарні басейни, вводяться посади інструктора з фізкультури, сестри медичної, прибиральника службових приміщень, зокрема басейнів, робітника з комплексного обслуговування та ремонту басейну, а за наявності хлораторної установки — посада оператора такої установки.

6. Посади сестри медичної з дієтичного харчування, керівника гуртка (секції, студії, інших форм гурткової роботи), практичного психолога та соціального педагога вводяться до штатного розпису дошкільних навчальних закладів, у яких не введені такі посади,

з 1 вересня 2011 року.

7. Дія цих вимог поширюється на формування штатного розпису навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» (дошкільний підрозділ).

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

Формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів

 

Постановою, що коментується, Кабінет Міністрів України затвердив основні вимоги, які висуваються до формування штатного розпису* дошкільних навчальних закладів.

*Що являють собою штатний розпис, його форма, порядок складання та внесення змін, строки зберігання див. у статті «Штатний розпис: особливості складання та внесення змін» // «ОП», 2009, № 7, с. 7 — 15.

Перш за все слід зауважити, що дія цих вимог поширюється й на формування штатного розпису навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» (дошкільний підрозділ). Нагадаємо, що відповідно до п. 3. ст. 12 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) дошкільний навчальний заклад може входити до складу таких навчально-виховних комплексів або до складу об’єднання з іншими навчальними закладами.

Основними критеріями

, з урахуванням яких має формуватися штатний розпис дошкільних навчальних закладів, є:

— тип дошкільного навчального закладу;

— кількість груп та їх наповнюваність;

— режим роботи;

— площа приміщень закладу.

Затвердженими вимогами визначено таке.

1. У всіх дошкільних навчальних закладах може встановлюватися гнучкий

режим роботи, що передбачає організацію перебування дітей різної тривалості, зокрема цілодобово, а також функціонування чергових груп у вихідні, неробочі та святкові дні.

2. З урахуванням

спеціалізації дошкільних навчальних закладів компенсувального типу можуть запроваджуватися посади медичних працівників, за наявності спеціальної слухової або офтальмологічної апаратури в таких закладах — посади техніка з її експлуатації та ремонту.

3.

Додаткові штатні одиниці працівників з комплексного обслуговування і ремонту будівель можуть запроваджуватися в дошкільних навчальних закладах на період опалювального сезону.

4. Для дошкільних навчальних закладів,

що мають стаціонарні басейни , запроваджуються посади:

— інструктора з фізкультури;

— сестри медичної;

— прибиральника службових приміщень, зокрема басейнів;

— робітника з комплексного обслуговування і ремонту басейну;

— оператора хлораторної установки (за її наявності).

5. У дошкільних навчальних закладах,

що не мають посад :

— сестри медичної з дієтичного харчування;

— керівника гуртка (секції, студії, інших форм гурткової роботи);

— практичного психолога;

— соціального педагога,

такі посади

може бути введено до штатного розпису дошкільного навчального закладу тільки з 1 вересня 2011 року.

Відповідно до цих вимог Міносвіти за погодженням з Мінфіном та Мінпраці

доручено затвердити типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 39 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ, п. 51 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305, штатні розписи державних і комунальних дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкованості й типу встановлюються і затверджуються відповідним органом управління освітою, приватних — власником (засновником) на основі Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки за погодженням зі спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі фінансів. На сьогодні діють Типові штати, затверджені наказом Мінпросвіти СРСР від 31.12.71 р. № 103 «Про затвердження Типових штатів дошкільних установ».

 

Людмила КУНГУРЦЕВА,
 головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного
 забезпечення Міністерства освіти і науки України