12.11.2009

Про оплату праці працівників освіти і науки в умовах епідемії грипу

Лист від 02.11.2009 р. № 1/9-757, 02-8/437

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ ГРИПУ

Лист від 02.11.2009 р. № 1/9-757; № 02-8/437

 

Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на численні запитання з місць стосовно реалізації наказу Міністерства освіти і науки України від 30 жовтня 2009 року № 996 «Про тимчасове зупинення навчального процесу у навчальних закладах та установах освіти» в частині оплати праці працівників у цей період рекомендують

керуватися положеннями Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки.

Положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і

є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Угоди).

Відповідно до п.п. 8.3.4

оплату простою не з вини працівника рекомендовано здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Щодо педагогічних працівників, то оплату їх праці у випадках, коли впродовж певного періоду заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо),

рекомендовано провадити з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

З метою недопущення зниження рівня соціальної захищеності освітян, особливо в умовах поширення епідемії грипу та гострих респіраторних захворювань, просимо керівників навчальних закладів, установ освіти і науки та профспілкові органи забезпечити збереження на цей час за працівниками заробітної плати незалежно від режиму роботи закладів, установ.

 

В.о. Міністра освіти і науки країни О. Гребельник

Голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Л. Сачков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

В

умовах епідемії робота
працівників освіти
оплачується

 

У листі, що коментується, Міносвіти разом з ЦК Профспілки працівників освіти і науки надали роз’яснення щодо оплати праці працівників освіти в період тимчасового припинення навчального процесу в навчальних закладах та установах освіти відповідно до наказу Міносвіти від 30.10.2009 р. № 996 (далі — наказ № 996).

Нагадаємо, що згідно з наказом № 996 приписано:

1. Запровадити з 2 листопада 2009 року канікули на три тижні в усіх навчальних закладах і забезпечити закриття дитячих дошкільних закладів для відвідування дітьми.

2. З 30 жовтня 2009 року скасувати проведення навчальних, культурних, спортивних та інших масових заходів.

У листі, що коментується, відомство роз’яснило, що для працівників закладів та установ освіти, що перебувають у сфері дії сторін Галузевої угоди*, слід керуватися вимогами Угоди.

* Галузева угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки.

Так, п.п. 8.3.4 Угоди передбачено:

— оплату простою не з вини працівника здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу);

— оплату праці педагогічних працівників у випадках, коли протягом певного періоду заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), здійснювати з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації.

Потрібно додати, що перелічені вище гарантії, передбачені Угодою в такій ситуації, є мінімальними. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть установлюватися додаткові порівняно з цією Угодою трудові й соціальні гарантії за рахунок власних коштів закладів освіти і науки (п. 1.5 Угоди).

Разом з цим, з метою недопущення зниження рівня соціальної захищеності працівників освіти в умовах ситуації, що склалася, Міносвіти і ЦК Профспілки звертаються з проханням до керівників навчальних закладів, установ освіти і науки та профспілкових органів забезпечити на цей період збереження за працівниками заробітної плати незалежно від режиму роботи закладу, установи.

Нагадаємо, що з метою недопущення поширення епідемії грипу в листі від 02.11.2009 р. № 1/9-758 Міносвіти вказало на:

1. Неухильне виконання вимог наказу № 996, негайне припинення навчання за всіма формами навчання, у тому числі проведення іспитів, практик тощо.

2. Недопущення випадків примусового відправлення працівників усіх типів навчальних закладів у відпустку. Планова відпустка має надаватися тільки за бажанням працівників.

3. Здійснення організації роботи працівників навчальних закладів відповідно до плану роботи в канікулярний період.

Таким чином, режим робочого часу та оплату праці працівників освітніх установ у період скасування для учнів, вихованців освітнього процесу із санітарно-епідеміологічних підстав Міносвіти рекомендує визначати аналогічно порядку, установленому в канікулярний період, що не збігається з відпусткою працівника.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик