26.11.2009

Як нараховуються внески до Пенсійного фонду, якщо працівник отримав інвалідність

Відповідь на запитання

Як нараховуються внески до Пенсійного фонду, якщо працівник отримав інвалідність?

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник отримав інвалідність з 10 листопада 2009 року, що підтверджується висновком МСЕК. З якого часу необхідно нараховувати внески до Пенсійного фонду за пільговою ставкою (4 %) — починаючи з 10 листопада чи за весь листопад?

(м. Ужгород)

 

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1085-IV передбачено надання пільг роботодавцям, у яких працюють інваліди, у вигляді зниженої ставки до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, що роботодавці нараховують і сплачують внесок до Пенсійного фонду в таких розмірах:

для підприємств, установ та організацій, на яких працюють інваліди, — за ставкою 4 % від об’єкта обкладання для працюючих інвалідів і за ставкою 33,2 % від об’єкта обкладання для інших працівників таких підприємств, установ та організацій;

для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за ставкою 4 % від об’єкта обкладання для всіх працівників.

Слід зазначити, що об’єктом обкладання внеском до Пенсійного фонду в частині нарахувань за ставкою 4 % є сума фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з

Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності (п. 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1).

Підставою для застосування ставки у розмірі 4 відсотків є

копія виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК). Інші документи не можуть бути підставою для застосування ставки у розмірі 4 %. Такий висновок зробив ПФУ в листі від 20.08.2008 р. № 14722/03-20.

При цьому копія виписки нотаріальному засвідченню не підлягає, завірення копії здійснюється самим підприємством, установою, організацією. Про це йшлося в

листі ПФУ від 25.03.2008 р. № 13183/03-20.

Пільгова ставка внеску до Пенсійного фонду в розмірі 4 % застосовується з дня встановлення групи інвалідності, але не раніше дати подання страхувальнику завіреної копії виписки з акта огляду МСЕК (лист Головного управління ПФУ в м. Києві від 27.02.2007 р. № 3424/03 // «Праця і зарплата», 2007, № 11). При цьому слід пам’ятати, що пільгова ставка застосовується на період установлення групи інвалідності.