26.11.2009

Чи можуть працювати в одному державному органі родичі

Відповідь на запитання

Чи можуть працювати в одному державному органі родичі

 

Чи мають право працювати в одному державному органі особи, які є близькими родичами?

(Тернопільська обл.)

 

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які в разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками.

Згідно з ч. 1 ст. 251 Кодексу законів про працю України встановлено обмеження щодо спiльної роботи на одному й тому ж пiдприємствi, в установi, органiзацiї осiб, якi є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, дiти, а також батьки, брати, сестри i дiти подружжя), якщо у зв’язку з виконанням трудових обов’язкiв вони безпосередньо пiдпорядкованi або пiдконтрольнi один одному.

Пунктом 16 постанови Ради Народних Комісарів УРСР «Про суміщення посад та про службу родичів в установах, підприємствах та організаціях усуспільненого сектора» від 04.06.33

р. передбачено, що забороняється спільна служба на одному й тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які перебувають між собою в близьких родинних або свояцьких зв’язках (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також, брати, сестри, батьки та діти подружжя), якщо їх служба пов’язана з безпосереднім підпорядкуванням або підконтрольністю.

Інших обмежень з цього питання чинним законодавством України не передбачено*.

*З 1 січня 2010 року набуває чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI. Так, ч. 1 ст. 6 цього Закону передбачено, що в підпорядкуванні посадової особи державних органів не можуть бути близькі йому особи. При цьому близькими особами, зокрема, є подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, усиновлювачі, усиновлені (ст. 1 Закону).

У разі виникнення обставин, що порушують вимоги ч. 1 ст. 6 Закону, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п’ятнадцятиденний строк. Якщо в даний строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи та/або близькі їм особи в місячний строк підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає безпосереднє підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває в підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади (ч.

2 ст. 6 Закону). — Прим. ред.

Таким чином, близькі родичі або свояки

мають право працювати в одному державному органі лише у тому випадку, якщо між ними, під час виконання службових обов’язків, не буде безпосередньої підпорядкованості.

 

Матеріал підготовлено фахівцями Управління
 організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника
 та кадрової роботи Головного управління державної служби України