26.11.2009

Виплата матеріальної допомоги при виході на пенсію

Відповідь на запитання

Виплата матеріальної допомоги при виході на пенсію

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

У 2000 році працівниця досягла пенсійного віку та оформила наукову пенсію, проте продовжувала працювати на посаді професора вищого навчального закладу. У цьому році за станом здоров’я вона була вимушена припинити працювати. При звільнені керівництво вищого навчального закладу відмовило їй у виплаті матеріальної допомоги в розмірі 6 посадових окладів. Чи правомірні дії керівництва закладу?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII (із змінами та доповненнями, далі — Закон № 1977) пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку:

— чоловікам за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років;

— жінкам — за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

При виході на пенсію відповідно до Закону № 1977 таким особам видається грошова допомога в розмірі 6 місячних посадових окладів (ставок) з урахуванням надбавок і доплат, за наявності стажу роботи на визначених Кабінетом Міністрів України посадах: для чоловіків — 12,5 року, жінок — 10 років.

Слід зазначити, що пенсія призначається з дня звернення за її призначенням та за умов звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника відповідно до Закону № 1977. Виняток установлюється для осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку. Їм пенсія відповідно до Закону № 1977 призначається з дня звернення за призначенням пенсії, але без звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника. А тому для такої категорії осіб виходом на пенсію є день, з якого призначена пенсія відповідно до Закону № 1977, тобто день звернення за призначенням пенсії відповідно до цього Закону.

Отже, ураховуючи те, що працівниця звільнилася для оформлення наукової пенсії у 2000 році, то часом для отримання матеріальної допомоги в розмірі 6 посадових окладів вважається 2000 рік.

Проте Законом України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» дію статті 24 Закону № 1977 стосовно виплати матеріальної допомоги в розмірі 6 посадових окладів при виході на пенсію наукових та науково-педагогічних працівників, які працюють у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, було зупинено. У загальному фонді Державного бюджету України на 2000 рік кошти на виконання цього положення не були передбачені, а тому відповідні виплати не проводились.

Виплата 6 посадових окладів за рахунок коштів Державного бюджету в поточному році неможлива, оскільки відповідно до Бюджетного кодексу України передбачене щорічне фінансування бюджетних програм. У зв’язку з цим у 2009 році виплату 6 посадових окладів належить здійснювати лише науковим та науково-педагогічним працівникам, які вийшли на пенсію згідно із Законом № 1977 у поточному році.