08.10.2009

Новини та події

Новини

ПРИСЯГА В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

19 вересня 2009 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 04.09.2009 р. № 1622-VI.

Тепер громадяни України, які вперше приймаються на службу до органів місцевого самоврядування (за винятком посад, зазначених в абз. 2 ч. 1 ст. 10 цього Закону), у день прийняття на службу приймають Присягу. Зміст присяги наведено у ст. 11 Закону.

Особи, яких уперше було обрано на посаду сільських, селищних, міських голів, приймають Присягу на сесії відповідної ради.

У трудовій книжці працівника робиться запис із зазначенням дати прийняття Присяги.

 

СТАЖУВАННЯ НАУКОВЦІВ

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2009 р. № 1015 затверджено «Питання стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном».

Зокрема, установлено, що у 2010 — 2011 роках стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном здійснюватиметься за рахунок коштів вищих навчальних закладах та наукових установ, які направляють на стажування, а також грантів та інших джерел.

Постановою затверджено Положення про стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком до 35 років у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном. Документом передбачено, що строк стажування для

наукових і науково-педагогічних працівників не повинен перевищувати шести місяців, а для аспірантів і докторантів двох місяців.

У зв'язку з цим аналогічних змін зазнали й такі нормативні документи:

— Положення про умови матеріального забезпечення осіб, направлених за кордон на навчання, затверджене постановою КМУ від 04.03.96 р. № 287;

— постанова КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

Постанова КМУ від 23.09.2009 р. № 1015 набере чинності з

1 січня 2010 року.

 

ДОТАЦІЇ ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗРОБІТНИХ

Наказом Мінпраці від 19.08.2009 р. № 316 унесено зміни до Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом від 10.01.2001 р. № 1.

Так, поправки внесено до порядку розрахунку дотації в разі, коли працівник відпрацював у роботодавця повний місяць, а строк надання дотації припиняється в середині місяця, або коли працівник відпрацював неповний місяць та його заробітна плата перевищує середній рівень зарплати за всіма видами економічної діяльності. Тепер у розрахунку дотації

беруть участь робочі дні.

До внесення змін суму дотації в таких випадках розраховували виходячи з календарних, а не робочих днів. У цьому була неув'язка, оскільки дотація покриває витрати на оплату праці роботодавця, а зарплату роботодавець нараховує саме за відпрацьовані робочі дні, а не календарні.

Наказ набрав чинності з 21.09.2009 р. (опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 21.09.2009 р. № 70).

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ДЕРЖАВНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ СТАНДАРТ

ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ ДІТЕЙ

Наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 13.08.2009 р. № 2881 затверджено Державний соціальний стандарт оздоровлення та відпочинку дітей.

Цей Стандарт є комплексом соціальних норм та нормативів у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Він містить перелік, вимоги і обсяг послуг з оздоровлення та відпочинку дітей.

Дія Стандарту поширюється на дитячі заклади оздоровлення та відпочинку всіх типів, форм власності та підпорядкованості.

Наказ набрав чинності з 25.09.2009 р. (опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 25.09.2009 р. № 71).

 

ЛІЦЕНЗУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ

НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Наказом Мінпраці від 27.08.2009 р. № 325 затверджено Стандарт адміністративної послуги з ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальної послуги.

Стандартом визначено, що така адмінпослуга надається:

— фізичним особам — підприємцям, які здійснюють професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг на всій території України;

— юридичним особам, які зареєстровані в установленому законодавством порядку, незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності, та які здійснюють професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг на всій території України і не мають на меті отримання прибутку, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 

ОДНОРАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

ЗІ СЛУЖБИ НЕ ОБКЛАДАЄТЬСЯ ПЕНСІЙНИМИ ВНЕСКАМИ

Пенсійний фонд України в листі від 01.09.2009 р. № 15806/03-20 зазначив, що суми одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби

не є об'єктом для нарахування внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Підставою для цього є те, що така допомога не входить до складу грошового забезпечення військовослужбовців.

Нагадаємо, що виплата одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби провадиться особам рядового, сержантського, старшинського й офіцерського складу та деяким іншим особам, які мають право на пенсію згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII.