08.04.2010

Про нарахування страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суми матеріальної допомоги

Лист від 22.02.2010 р. № 02-24-354

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Про нарахування страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суми матеріальної допомоги

Лист від 22.02.2010 р. № 02-24-354

 

Порядок сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визначається законами України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням» і від 11.01.2001 р. № 2213 «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування».

Відповідно до пункту 1 статті 1 Закону № 2213 страхові внески до Фонду нараховуються та утримуються із сум фактичних витрат на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України від 24.03.95 р. № 108/95 «Про оплату праці», і підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Статтею 2 Закону № 108/95 визначено структуру заробітної плати, що складається з основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, до яких належить і матеріальна допомога, що має систематичний характер або виплачується більшості працівників.

З урахуванням зазначеного

матеріальна допомога, що має систематичний характер (виплачується працівнику два та більше разів на рік) або надається всім чи більшості працівників (понад 50 % працівників за штатним розписом), уключається до складу фонду оплати праці. Відповідно такі виплати матеріальної допомоги є об’єктом для нарахування та утримання страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Водночас

матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, згідно з пунктом 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, не включається до складу фонду оплати праці, і страхові внески до Фонду на такі виплати не нараховуються.

Що стосується цільової спрямованості разової матеріальної допомоги окремим працівникам, то зазначене питання має розглядатися відповідно до розшифровки, наведеної в п. 3.31 Інструкції № 5.

 

Заступник директора С. Буринський