08.04.2010

Про нарахування страхових внесків до Фонду на випадок безробіття на суми матеріальної допомоги

Лист від 04.03.2010 р. №

Державний центр зайнятості

Про нарахування страхових внесків до Фонду на випадок безробіття на суми матеріальної допомоги

Лист від 04.03.2010 р. № ДЦ-04-1412/0/6-10

 

Державний центр зайнятості — Виконавча дирекція Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд) <…> розглянув <…> запит щодо нарахування страхових внесків до Фонду на матеріальну допомогу, що надається роботодавцем найманим працівникам, і повідомляє таке.

Відповідно до статті 19 Закону України від 02.03.2000 р. № 1533 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» об’єктом для нарахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття є суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату доходу (прибутку) фізичним особам за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру, які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 січня 2004 року за № 114/8713,

матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім чи більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31 Інструкції), належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, тому є об’єктом нарахування страхових внесків до Фонду.

Згідно з пунктом 3.31 зазначеної Інструкції

матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, не включається до фонду оплати праці і відповідно на неї не нараховуються страхові внески на випадок безробіття.

 

Заступник директора К. Граник