22.04.2010

Чи враховуються доплати водію при нарахуванні відпускних

Відповідь на запитання

Чи враховуються доплати водію при нарахуванні відпускних

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи враховуються під час нарахування виплат для оплати часу щорічної відпустки доплати водію, який працює в приватній фірмі, за ненормований робочий день у розмірі 25 % та за перший клас — 25 %?

(м. Тернопіль)

 

Відповідно до

ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустку.

Нарахування виплат за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, тривалість яких розраховується в календарних днях, провадиться згідно з

п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100, шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Відповідно до

п. 3 зазначеного Порядку до складу виплат, що враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, включаються: основна заробітна плата, доплати та надбавки, премії, що мають постійний характер, індексація тощо.

Тому доплати водію за ненормований робочий день у розмірі 25 % та за перший клас — 25 %

ураховуються під час нарахування середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.