22.04.2010

Реєстрація колективного договору

Відповідь на запитання

Реєстрація колективного договору

 

Наталя ГРИЦЕНКО, начальник відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи обов’язково подавати колективний договір на реєстрацію?

(Запорізька обл.)

 

Так, ця норма прописана у

ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-III (далі — Закон № 3356) та ст. 15 КЗпП. Порядок повідомної реєстрації визначений Положенням, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомної реєстрації галузевих та регіональних угод, колективних договорів» від 05.04.94 р. № 225 (далі — Положення). Повідомна реєстрація провадиться для врахування норм колективного договору під час розгляду як колективних, так й індивідуальних трудових спорів, які можуть виникати за результатами їх застосування уповноваженими на це органами, і засвідчує автентичність примірників і копії, поданих на реєстрацію.

Підписаний уповноваженими представниками сторін колективний договір подається в трьох примірниках. Вважаємо за доцільне реєструвати колективні договори в територіальних органах праці та соціального захисту населення. Проте це можливо й у виконавчому комітеті сільської, селищної ради.

Реєструючі органи роблять на них напис установленого зразка, одночасно вноситься запис до реєстру.

У повідомній реєстрації може бути відмовлено лише в разі неавтентичності примірників.

Пунктом 3 Положення

передбачено, що колективний договір має:

— не суперечити вимогам трудового законодавства та умовам угод вищого рівня (Генеральної та галузевої);

— містити інформацію про джерела фінансування заходів щодо надання додаткових, порівняно з чинним законодавством, соціальних пільг і гарантій;

— відповідати вимогам законодавства про мови та загальним правилам правопису.

Якщо колективний договір не відповідає зазначеним вимогам, реєструючий орган усе ж таки його реєструє. При цьому одночасно

відображає виявлені порушення, оскільки відповідно до ст. 5 Закону № 3356 та ст. 16 КЗпП норми колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством права працівників, є недійсними і їх забороняється включати до змісту колективного договору.

Реєстрація проводиться у двотижневий термін. Зареєстровані примірники повертаються сторонам, які його уклали, третій примірник зберігається реєструючим органом.

Зміни та доповнення, що вносяться до колективного договору протягом терміну його дії, також підлягають повідомній реєстрації в такому самому порядку.

Якщо на районному рівні укладена галузева регіональна угода (у галузі житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я тощо), вона реєструється в порядку, передбаченому для колективних договорів.