26.08.2010

Надбавка за почесне звання «Заслужений працівник освіти»

Відповідь на запитання

Надбавка за почесне звання «Заслужений працівник освіти»

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Директор ліцею має почесне звання «Заслужений працівник освіти». У цьому самому навчальному закладі він веде педагогічну роботу. Як правильно має нараховуватися надбавка за таке почесне звання: окремо на посадовий оклад директора, чи й на години педагогічного навантаження?

(м. Жовті Води, Дніпропетровська обл.)

 

Оплата праці педагогічних та науково-педагогічних працівників здійснюється на підставі

постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Згідно із зазначеними нормативними документами педагогічним та науково-педагогічним працівникам за почесне звання «Заслужений» працівник України, СРСР, союзних республік СРСР

встановлюється надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Відповідно до

Указу Президента України «Про почесні звання України» від 29.06.2001 р. № 476/2001 почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоюється організаторам освіти, працівникам органів управління освітою і навчальних закладів, педагогічним (у тому числі й учителям, викладачам), науково-педагогічним працівникам навчальних закладів за значні досягнення в розвитку освіти, успіхи у професійній діяльності, підготовці висококваліфікованих кадрів.

Ураховуючи вищевикладене, вважаємо: якщо за основною посадою директор ліцею

отримує надбавку за почесне звання «Заслужений працівник освіти України», то й за здійснення викладацької діяльності як учитель у цьому самому навчальному закладі (360 годин на рік) він також має право отримувати таку надбавку.