09.12.2010

Установлення тарифного розряду музичному керівнику

Відповідь на запитання

Установлення тарифного розряду музичному керівнику

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працівниця дитячого садка — музичний керівник зі стажем роботи 17 років має освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з присвоєнням кваліфікації організатор культурно-дозвільної діяльності, керівник хорового колективу.

До введення наказу Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557 вона отримувала заробітну плату за 13-им тарифним розрядом ЄТС. Після введення в дію цього наказу їй було встановлено 7-й тарифний розряд. В атестації на 8-й тарифний розряд працівниці відмовили, мотивуючи тим, що в неї не дошкільна педагогічна освіта.

Чи має вона право атестуватися на 8 і 9-й тарифні розряди?

(м. Канів, Черкаська обл.)

 

Атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до

Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Типове положення).

Відповідно до

п.п. 2.1 Типового положення атестації на відповідність посаді з установленням однієї з кваліфікаційних категорій підлягають педагогічні працівники з вищою освітою, серед яких передбачено, зокрема, посаду музичного керівника.

Підпунктом 2.2 Типового положення

установлено, що педагогічні працівники, які закінчили вищі навчальні заклади I — II рівня акредитації та інші навчальні заклади еквівалентного рівня або мають загальну середню освіту, зазначені в п.п. 2.1 розд. II «Педагогічні працівники, які підлягають атестації» Типового положення (у тому числі й музичні керівники), атестуються на відповідність посаді, яку обіймають, з визначенням посадового окладу (ставки заробітної плати).

Згідно з

Кваліфікаційними характеристиками педагогічних працівників, для яких установлені кваліфікаційні категорії, опублікованими в Збірнику наказів Міністерства освіти України № 5-6, березень 1994 року, для присвоєння музичному керівникові кваліфікаційної категорії вимагається:

— для вищої кваліфікаційної категорії — наявність вищої музично-педагогічної освіти або середньої музично-педагогічної освіти та іншої вищої педагогічної освіти і стаж педагогічної роботи не менше 8 років;

— для першої кваліфікаційної категорії — наявність вищої музично-педагогічної освіти або середньої музично-педагогічної освіти та іншої вищої педагогічної освіти і стаж педагогічної роботи не менше 5 років;

— для другої кваліфікаційної категорії — наявність вищої музично-педагогічної освіти або середньої музично-педагогічної освіти та іншої вищої педагогічної освіти і стаж педагогічної роботи не менше 3 років;

— для спеціаліста без категорії — наявність вищої музичної або середньої музично-педагогічної освіти без вимог до стажу.

Розміри ставок заробітної плати педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, у тому числі музичних керівників, установлюються відповідно до

наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), який розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Додатком 9

до цього наказу передбачено такі тарифні розряди для педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, у тому числі музичних керівників:

 

Музичні керівники, художні керівники, інструктори з фізкультури, праці, слухових кабінетів,
 які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра,
спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста
(до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу або середню спеціальну освіту)*:

Тарифні розряди

вищої категорії

10

першої категорії

9

другої категорії

8

без категорії

7

 

* Фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» — середньої спеціальної освіти), установлюється 7-й тарифний розряд.

 

Тож ставка заробітної плати на рівні 7-го тарифного розряду встановлюється музичним керівникам, які мають вищу музичну або середню спеціальну освіту, або освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра, молодшого спеціаліста, яким за наслідками атестації не встановлено кваліфікаційної категорії.

Зважаючи на примітку з

додатка 9 до наказу № 557, ставка заробітної плати на рівні 7-го тарифного розряду встановлюється також музичним керівникам, які не мають середньої спеціальної освіти чи освітньо-кваліфікаційних рівнів.

Стосовно встановлення ставки заробітної плати музичного керівника дошкільного навчального закладу на рівні 13-го тарифного розряду, то дійсно, такий тарифний розряд передбачався

п. 11 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, яка застосовується на сьогодні у частині, що не суперечить наказу № 557. Ставки заробітної плати за 13-им тарифним розрядом установлювалися в період дії Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників бюджетних установ і організацій на основі Єдиної тарифної сітки» від 25.01.93 р. № 44, з 1 січня 1993 року по жовтень 1994 року. Тоді ЄТС налічувала 29 тарифних розрядів. За 12 — 13-им тарифними розрядами встановлювалися ставки заробітної плати музичним керівникам, які мали середню спеціальну освіту.

Єдина тарифна сітка, що запроваджена

постановою № 1298 з 1 вересня 2005 року, дещо ущільнена, порівняно з діючою впродовж 1993 — 1994 років, і налічує на цей час 25 тарифних розрядів.

Тому віднесення посади музичного керівника із середньою спеціальною освітою або освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра та молодшого спеціаліста без установлення кваліфікаційної категорії до 7-го тарифного розряду за нині діючою Єдиною тарифною сіткою ототожнюється з 13-им тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, що діяла в 1993 — 1994 роках.