09.12.2010

Медична сестра має право на зарахування періоду роботи в анестезіологічній групі до стажу в подвійному розмірі

Відповідь на запитання

Медична сестра має право на зарахування періоду роботи в анестезіологічній групі до стажу в подвійному розмірі

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Медична сестра анестезіологічної групи працює в ЦРЛ з 2001 року. Анестезіологічна група відповідно до наказу МОЗ від 08.10.97 р. № 330 є окремим структурним підрозділом, що виконує функції відділення реанімації для всієї лікарні.

Чи має право медична сестра на зарахування періоду роботи в анестезіологічній групі до стажу в подвійному розмірі, якщо вона не є медичною сестрою — анестезисткою?

(м. Барвінкове, Харківська обл.)

 

Відповідно до

ст. 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

Як бачите, йдеться не про певні посади, а про певні заклади охорони здоров’я чи їх структурні підрозділи. Цим

Законом не встановлюються обмеження щодо посад, робота на яких у вищезазначених закладах зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Також слід зазначити, що

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про регламентацію діяльності анестезіологічної служби України» від 08.10.97 р. № 303 (далі — наказ № 303) відділення реанімації, які існували у 1997 році, були перейменовані у відділення (групи) анестезіології та інтенсивної терапії з ліжками та без ліжок відповідно до переліку медичних спеціальностей, зареєстрованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, зі збереженням за ними функціональних повноважень відділень реанімації.

Нагадаємо:

наказом № 303 передбачено, що у складі лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я повинні створюватися такі відділення:

— анестезіологічне відділення або відділення анестезіології (без ліжок для інтенсивної терапії) — у лікувально-профілактичних закладах, у яких за штатними нормативами передбачено більше 4 посад лікарів-анестезіологів із відповідною кількістю посад медичних сестер — анестезисток;

— анестезіологічні відділення з ліжками (палатами) для інтенсивної терапії — у лікувально-профілактичних закладах з високою хірургічною активністю та значною кількістю хворих, які потребують проведення інтенсивної терапії;

анестезіологічна група — у закладах, у яких за штатними нормативами передбачено не більше 3 посад лікарів-анестезіологів з відповідною кількістю посад медичних сестер — анестезисток;

— відділення інтенсивної терапії загального профілю — у малопотужних лікарнях.

Отже, право на зарахування стажу роботи в подвійному розмірі мають не лише лікарі-анестезіологи центральної районної лікарні, а всі без винятку працівники спеціалізованого відділення (групи), якщо таке відділення (група) є у складі лікарні.